5 noiembrie 2024

Eugen Antica, fostul primar al comunei Prăjeşti, riscă o nouă condamnare

Eugen Antica, fost primar al comunei Prăjeşti, aflat în Penitenciarul Vaslui unde execută o pedeapsă de 3 ani de închisoare, s-a ales cu un nou dosar penal.

El a fost trimis în judecată alături de fostul viceprimar Ştefan Antochi, într-un dosar de conflict de interese şi fals în înscrisuri aflat acum pe rolul Judecătoriei.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău din iulie 2013 s-a dispus disjungerea cauzei privind infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale de care era acuzat Eugen Antica şi de conflict de interese pentru care era cercetat Ştefan Antochi.

În atenţia procurorilor se aflau şi N.I şi O.V., comisari în cadrul Comisariatului Judeţean Bacău ai Gărzii de Mediu, acuzaţi de fals intelectual. Dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bacău, iar rechizitoriul a fost finalizat şi trimis instanţei la începutul acestui an.



Conform anchetatorilor, „probatoriul administrat în cauză demonstrează vinovăţia inculpaţilor Antochi Ştefan şi Antica Eugen”, ambii trimişi în judecată pentru conflict de interese în formă continuată, plus fals în înscrisuri oficiale în cazul lui Antica.

„Prin faptele comise, inculpaţii Antochi Ştefan şi Antica Eugen au vizat obţinerea, în mod direct, de foloase patrimoniale (sume provenind din bugetul UAT Prăjeşti – prin fraudarea bugetului unităţii), folosindu-se de o societate comercială – Laurel SRL – pe care au înfiinţat-o şi controlat-o nemijlocit pe toată perioada funcţionării ei.

Pentru a împiedica descoperirea infracţiunii, cei doi inculpaţi au apelat, succesiv, la ajutorul unor afini/prieteni care au acceptat să «joace» rolul de administratori de drept, permiţându-le, astfel, celor doi aleşi locali să se sustragă verificărilor referitoare la incompatibilităţi.

În perioada săvârşirii infracţiunilor, inculpaţii Antica Eugen şi Antochi Ştefan au deţinut funcţiile de primar, respectiv de viceprimar al UAT”, sunt acuzaţiile procurorilor.

Societate controlată de cei doi aleşi locali

Conform rechizitoriului, SC Laurel SRL Prăjeşti a fost înfiinţată de Ştefan Antochi în septembrie 2005. Pentru că acesta a fost ales viceprimar în acelaşi an şi reales în aceeaşi funcţie pentru mandatul 2008-2012, Antochi ar fi apelat la ajutorul unui fin pentru a îndeplini calitatea de administrator de drept, dar societatea, spun procurorii, a rămas sub controlul alesului local timp de circa un an.

„În cursul anului 2006, inculpatul Antica Eugen (ales de cetăţenii comunei Prăjeşti primar al UAT la alegerile locale din iunie 2004, fiind reales la alegerile din 2008) i-a solicitat inculpatului Antochi Ştefan să împartă afacerea cu el, fapt acceptat de acesta din urmă. (…) Inculpatul Antica Eugen şi-a impus propriul om în societate, P.A. (fina sa), ajungând să ia şi deciziile”, arată anchetatorii.

Consemnări false

Infracţiunile de care sunt acuzaţi cei doi au fost, însă, descoperite abia în 2010, după ce la balastiera societăţii Laurel a avut loc un accident de muncă soldat cu decesul unei persoane.

„Înainte de producerea accidentului, N.I. şi O.V., în calitate de comisari în cadrul Comisariatului Judeţean Bacău – Garda Naţională de Mediu, au efectuat o inspecţie în cadrul SC Laurel şi au întocmit şi semnat raportul de inspecţie în care au menţionat, în mod nereal, faptul că raportul a fost încheiat la sediul SC Laurel, în prezenţa titularului activităţii şi că însuşirea constatărilor şi măsurilor stabilite a fost făcută de P.A., directorul unităţii inspectate, în condiţiile în care verificarea nu s-a făcut în prezenţa reprezentantului societăţii, iar semnătura de la această rubrică a fost executată de inculpatul Antica Eugen, persoană care nu avea nicio calitate oficială în cadrul societăţii, dar care, în fapt, controla această firmă”, se menţionează în rechizitoriu.

Comisarii N.I. şi O.V. au primit soluţii de netrimitere în judecată, considerându-se că „faptele au adus o atingere minimă valorilor protejate de legea penală”. Fiecăruia i s-a aplicat o sancţiune administrativă în sumă de 1.000 de lei.

Foloase de peste 1,6 milioane lei

În acelaşi an, au apărut şi indicii referitoare la conflictul de interese în care s-ar fi aflat Ştefan Antochi. Acesta este acuzat că, în calitate de viceprimar şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor efectuate în cadrul primăriei, ar fi semnat procesele verbale de recepţie la terminarea lucrărilor executate de SC Laurel şi ar fi confirmat 13 bonuri de transport, din perioada octombrie 2010 – martie 2011, cu orele efectuate de utilajele SC Laurel.

Suma calculată de anchetatori drept folos patrimonial obţinut de SC Laurel din bugetul local se ridică la 1.331.273,39 lei. Eugen Antica a fost acuzat că, în calitate de primar al comunei Prăjeşti, în perioada 2010 – 2012, a atribuit şi semnat contracte de lucrări către SC Laurel şi a semnat ordinele de plată (11 contracte), în condiţiile în care, spun procurorii, societatea era controlată de acesta. Suma încasată de SC Laurel din bugetul local este de 1.616.816,52 lei.

În declaraţiile date la urmărirea penală, doar Ştefan Antochi a recunoscut fapta. Eugen Antica a negat calitatea de administrator de fapt, considerându-se nevinovat.

În februarie, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Eugen Antica la 3 ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar, pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Şi asta după ce a fost anulată suspendarea unei pedepse mai vechi, de 8 luni de închisoare, în dosarul „Bacalaureatul”, iar pedepsele au fost contopite.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri