30 noiembrie 2024

Doctorul Adrian Cotîrleț, invitat la Spitalul Hadassah din Israel

– managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești a vizitat cea mai mare unitate medicală din Israel, Spitalul Universitar Hadassah Ierusalim, la invitația directorului acestuia, Bruno Lavi, dar și a prof. dr. emerit Ahmed Eid, șeful Departamentului de Chirurgie

Timp de o zi, vinerea trecută, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești a fost invitatul special al echipei manageriale și medicale din Spitalul Clinic Universitar Hadassah Ierusalim, din Israel. O vizită istorică, o invitație care a venit direct din partea lui Bruno Lavi, directorul acestei unități spitalicești, și a profesorului doctor emerit Ahmed Eid, șeful Departamentului de Chirurgie.

„A fost o vizită pe care am făcut-o și ca manager de spital, dar și ca medic chirurg. Pe Bruno Lavi îl știam de mai mult timp, a venit și în Moinești, la Zilele Medicale ale Spitalului Moinești, în mai multe ediții, dar pe profesorul Ahmed Eid l-am cunoscut în luna septembrie, anul acesta, la Congresul Francez de Chiurgie de la Paris”, ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț.



Nava amiral a medicinii din Israel

Cu ocazia acestei vizite, dr. Adrian Cotîrleț a cunoscut modul de organizare și funcționare a acestui Centru Universitar Medical, care se prezintă ca un complex format din două spitale universitare: cel nou, construit de cinci ani, o clădire impozantă, cu două piste de aterizare pentru elicopterele medicale, cu 41 de săli de operație în care se fac aproximativ 30.000 de operații într-un an, pe o paletă foarte largă – de la transplant de organe (de cord, de ficat, de rinichi etc), până la traumatologia cu care ei se confruntă zi de zi, și spitalul vechi, construit în 1918, ca dar al familiei Rotschild.

În acest spital, care este proprietatea Organizației Femeilor sioniste din America, lucrează peste 1.100 de medici și 5.000 de angajați, sunt 9 unități de terapie intensivă și 1.200 de paturi. Practic, este nava amirală a medicinii din Israel, așa cum este numită de oamenii de știință.

„La ei, Departamentul de Chirurgie, de exemplu, este format din Chirurgie, Urologie, Chirurgie cardiacă, Chirurgie ortopedică, Chirurgie pediatrică, deci tot ce înseamnă chirurgie în medicină, iar profesorul Ahmed Eid, specialist în chirurgie generală, este cel care a făcut primul transplant hepatic în Israel. Și primul transplant de cord din Israel a fost realizat cu succes tot la spitalul Hadassah, ca și prima intervenţie chirurgicală robotizată și prima intervenţie chirurgicală mondială computer asistată pentru înlocuirea articulaţiei șoldului”, a mai explicat dr. Adrian Cotîrleț.

De altfel, Statul Israel a desemnat Centrul Hadassah drept: Banca națională de piele, Centrul Național de Transplant de măduva spinării, Centrul de terapie genetică, Centrul național de transplant de inimă, Centrul național de transplant de ficat, Centrul pentru operație corneană, refractară, vitreoretinală și chirugie cu laser.

Discuții pe două fronturi

Discuțiile purtate cu această ocazie au fost pe două fronturi: specialitățile chirurgicale și cercetarea medicală.

„Vrem să încheiem un parteneriat între Departamentul de Cercetare al spitalului nostru și cel de cercetare al lor. Bineînțeles că nu ne putem compara, dar avem mult de câștigat prin deschiderea pe care ei o arată față de noi și de spitalul nostru. Vom fi coparticipanți la diferite studii, care au ca membru titular departamentul lor de cercetare, iar acest parteneriat, care va include și schimburi de experiență între medici, va fi semnat și parafat de ambele părți cu prima ocazie în care cele două echipe se vor întâlni”, a mai precizat managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Tot odată cu această vizită a fost lansată deja invitația ca o echipă de la Spitalul Hadassah din Israel să participe la cea de a XIII-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, care va avea loc, a spus în premieră dr. Adrian Cotîrleț, între 28 și 30 iunie 2018.

„M-a impresionat în acest spital faptul că puține sunt cazurile în care bolnavii sunt câte doi în încăpere. Majoritatea celor internați sunt în saloane cu un singur pat. Am fost impresionat și de echipa medicală de acolo, un caz internat fiind discutat de toate specialitățile pe care le incumbă. Apoi, deja se știe că marele inovaţii medicale din Israel au loc la Hadassah.

Acolo am văzut laboratoare complet utilate, împreună cu cele mai performante tomografe și alte echipamente uluitoare care vin în ajutorul clinicii, am văzut bloc operator cu trei roboți chirurgicali. Hadassah oferă practic toate serviciile medicale disponibile în Statele Unite și în Europa de Vest. Unele departamente sunt singurele de acest gen din zona Ierusalimului, altele sunt unice în Israel, fapt ce a dus la numirea Centrului Hadassah de către guvern drept Centru Național în numeroase zone. Au anual peste 93.000 de internări, 79.000 de spitalizări de zi, 11.900 de nașteri, peste 4.200.000 de testări de laborator, 150.000 de examinări la camera de urgență. Totul este impresionant”.

dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -