5 noiembrie 2024

Profesorul univ.dr. Adrian Streinu Cercel a lansat o campanie de screening în Bacău

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” București, academicianul prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, a venit ieri în Bacău pentru a lansa Campania „Hepatita C. Testează-te acum. Testează-te aici.”

Demarată de Societatea de Boli Infecțioase HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților, campania se realizează cu susținerea Ministerului Sănătății, a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași și, local, a Consiliul Județean Bacău.

Activitățile campaniei se adresează populației adulte, având drept scop facilitarea accesului la depistarea și diagnosticarea precoce a bolii. Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute.



„Trei sferturi dintre cei infectați cu virusul hepatitei C nu au nici cea mai mică idee că au această boală, a declarat ieri, în Bacău, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase «Prof. Dr. Matei Balș», profesorul Adrian Streinu Cercel.

Hepatita C este o boală surdă, mută, iar în momentul în care apar simptomele vorbim deja de o fază avansată a ei, respectiv ciroza hepatică sau, și mai rău, de cancer hepatic.

Din cei care știu că sunt infectați doar 3 până la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie să facem un pas înainte și să oferim acestor pacienți posibilitatea de a se vindeca.

După cum se știe, deja vorbim și în România de tratamentul fără interferon al bolnavilor cu virus C, pe o terapie neinjectabilă, orală, cu tablete, care durează 12 săptamâni și care are o rată de vindecare de 99,32%.

Din studiile noastre, sunt județe, cum e și Bacăul, unde prevalența acestei boli este de peste 8%.

Prin urmare, nu putem sta cu mâinile încrucișate și să nu facem nimic. De aceea, important este să depistăm din timp persoanele infectate și să le vindecăm. Să le dăm această șansă de a se vindeca. Iar această campanie de screening a fost demarată tocmai pentru a veni în ajutorul populației”.

Protocol de colaborare

Campania „Heptatita C. Testează-te acum. Testează-te aici” a fost lansată la Iași, a continuat cu două activități stradale și în București, iar acum caravana a ajuns în Bacău.

Întregul program de screening este bazat pe trei componente: stradală, în farmacii, dar și în unitățile spitalicești pentru personalul medical și nu numai. Pacienții testați sunt apoi trecuți în Registrul Național al Infectiilor Virale, iar cei care sunt depistați pozitivi cu anticorpi împotriva virusul hepatic C sunt luați în evidența medicilor infecționiști pentru a intra în programul național de sănătate „Free Interferon”.

La lansarea campaniei de ieri, în Bacău, care a avut loc în Aula Moldova a Universității „George Bacovia”, au fost prezente cadre medicale din întreg județul, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice locale. S-a încheiat și un protocol de colaborare între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași și Consiliul Județean Bacău, semnat și parafat de reprezentanții acestora, respectiv prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, prof. dr. Carmen Dorobăț și Marius Gheorghiță, în prezența dr. Cecilia Lucaci, medic șef programe de sănătate la Direcția de Sănătate Publică Bacău, Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău și a asist. medical Minodora Chicea, președinta Ordinului Asistenților Medicali – filiala Bacău.

Statistici

Infecția cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecțiune. În marea majoritate a cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic, boli care se dezvoltă în timp. În România, prevalența infecției cu VHC este de circa 3,3% (adică, în cifre absolute, peste 650.000 de pacienți), fiind una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeană.

Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au această afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.

Societatea de Boli Infecțioase și HIV/ SIDA este o asociație nonprofit, independentă, neguvernamentală și apolitică, ce reprezintă interesele nepatrimoniale ale membrilor săi și promovează îngrijiri optime de sănătate pentru pacienții diagnosticați cu infecții.

Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a fost fondată în 2015, cu scopul de a informa pacienții cu privire la drepturile acestora și de a-i sprijini în accesarea serviciilor medicale.

„Rezultatul acestor teste rapide nu arată dacă ești infectat cu virusul C, ci doar că ai trecut printr-un episod al hepatitei C. Se știe că 20 la sută din cei care s-au infectat cu virusul hepatitic C se vindecă de la sine, dar mai rămân ceilalți 80 la sută, care au nevoie de tratament pentru a nu dezvolta complicațiile acestei boli. Or, pentru a nu se ajunge la boli hepatice grave, primul pas e screeningul. Este o șansă pe care orice om din România o merită. Această campanie se dorește a fi un preambul al unui viitor nou program național ce va fi susținut de Ministerul Sănătății.”
academicianul prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” București

„Persoanele care au testul pozitiv sau la limită, trebuie să se adreseze medicului de boli infecțioase pentru analize suplimentare și de amănunt în ceea ce privește infecția cu virusul hepatitic C.
Aceste analize se fac în centrele universitare din țară, iar unul dintre acestea este cel din Iași, unde se întocmesc și dosarele pentru includerea pacienților în programele naționale pentru tratamentul fără interferon, cu șanse de vindecare de aproape 100 la sută. Infecția cu virusul C se vindecă, dar nu și suferința cronică hepatică, de aceea acești pacienți rămân în continuare dispensarizați.”
prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri