19 ianuarie 2025

Ministrul Educației anunță o modificare importantă în examenul de titularizare

Deoarece numărul de profesori necalificați (suplinitori) din sistemul de învățământ este mare, Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că anul viitor se va organiza concurs de titularizare înaintea transferului.

Spre exemplu, dacă se eliberează un post la un liceu, acel post va putea fi ocupat în prima fază prin concurs în acea unitate școlară. Doar dacă nu se poate ocupa în acest mod, se va trece la etapa de transfer.



Toate aceste informații au fost oferite de ministrul Pop într-o dezbatere care a avut loc la Oradea, zilele trecute, unde acesta a mai afirmat că nu este vina necalificaților că lucrează în sistem, ci a sistemului în sine care nu s-a calibrat. „Să fie înțeles de toată lumea. Dacă se eliberează un post la un liceu, acel post poate fi ocupat în primă fază prin concurs. Orice profesor sau absolvent din sistem se poate prezinta la concurs, iar cel cu cea mai mare notă ia postul. Dacă nu se ocupa, se poate veni la etapa de transfer”, a declarat Liviu Pop în cadrul acelei întâlniri.

Ministrul a mai promis că până pe 15 noiembrie 2017, tot ce înseamnă calendar de mișcare de personal în sistemul de învățământ pentru anul viitor va fi reglementat. „Avem un număr nepermis de mare de profesori necalificati în sistem și asta nu este bine. Obiectivul nostru este acela de a avea cât mai puțini necalificați, chiar deloc, în următorii trei ani. Vrem să dispară noțiunea de necalificat la catedră”, a mai adăugat ministrul Pop.

În Bacău, doar 107 titulari, anul acesta

Deși de ani de zile se duce o luptă continuă pentru reducerea numărului suplinitorilor din sistemul de educație, în Bacău, nici anul acesta nu s-a reușit ocuparea în totalitate a catedrelor și posturilor titularizabile din sistem în urma examenului desfășurat în vară. „Din cele 264 de posturi/catedre titularizabile, au fost ocupate doar 107. Dintre acestea, 59 s-au ocupat în unități de învățământ din mediul urban și 48 din mediul rural”, ne-a declarat prof. Doina Marinov, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

În total, au obținut, după contestații, notă de titularizare (ce le-a permis angajarea în sistem pe perioadă nedeterminată) peste 300 de candidați din cei 557 de participanți. Pe perioadă determinată, ca suplinitori, au putut fi încadrați doar candidații care au luat note între 5 (cinci) și 6.99, dar și titularii care nu au ocupat post în ședințele de repartizare. În total, în vară, Inspectoratul Școlar a scos la bătaie 2.659 de coduri, cu număr de ore variabile, iar dintre acestea 264 au fost titularizabile. Tot de anul acesta, nota obținută la proba scrisă a avut o pondere de 75% în media de repartizare (medie ce a inclus și nota de la inspecția de la clasă, cu o pondere de 25%).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img