Odată cu semnarea contractului cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, prin care Centrul Regional de Ecologie(CRE) Bacău a devenit administratorul zonelor de pescuit lacurile Bacău și Galbeni (arii naturale protejate, de altfel, aflate în custodia CRE), zonele menționate au devenit, se pare, printre cel mai bine monitorizate ape publice la nivel național.
Aceasta, însă, pentru că CRE Bacău, nu doar de la semnarea contractului demonstrează eficiență ci, pentru că de ani, voluntarii ecologiști membri ai organizației se arată neobosiți în a acționa pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol în zonele respective și nu numai.
Pescarii băcăuani de bună-credință au devenit și ei, practic, parte din echipa CRE, arătându-și tot mai mult disponibilitatea de a face ca legislația în domeniu să fie repectată, făcând sesizări și intervenind ori de câte ori constată manifestări ale braconajului piscicol.
„Trebuie extirpată orice tentativă de braconaj și implementată mentalitatea pescuitului sportiv. Asta, doar prin puterea membrilor pescari, care ar trebui să se implice activ în stoparea totală a acestei practici barbare”, scrie un cetățean, Marius, pe pagina CRE Bacău. De altfel, CRE Bacău face apel neîncetat către băcăuani, pentru a contribui la combaterea braconajului piscicol.
„De la semnarea contractului cu ANPA în luna septembrie, patrulele noastre atât pe timp de zi, dar şi pe timp de noapte nu au constatat nici un eveniment privind braconajul piscicol pe Bacău şi Galbeni, dar problemele persistă pe celelalte ape din județ. Pescarii membri CRE au posibilitatea 24/24 să semnaleze telefonic dacă apar probleme (tel.0748695963).
CRE colaborează cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Inspectoratul de poliție Județean şi ANPA în vederea asigurării respectării legislației privind pescuitul şi a regulamentului zonei de pescuit. Rugăm pescarii care nu sunt membri CRE să respecte toate reglementările”, a comunicat CRE Bacău.