– în prezent, oraşul nu are un sistem de monitorizare, camerele din pieţe fiind şi ele închise de câţiva ani – în cazul unor infracţiuni comise în stradă, poliţiştii bat pe la uşile firmelor pentru a face rost de imagini
Municipiul Bacău nu are nici acum un sistem de supraveghere video, care ar spori gradul de siguranţă în rândul populaţiei şi i-ar mai descuraja pe infractori. La momentul de faţă, în oraş, mai sunt funcţionale doar câteva camere şi acelea nu neapărat în locuri aglomerate.
„Mai funcţionează patru camere în giratoriul de la Podul Mărgineni, alte două după pod şi mai este una la giratoriul de lângă sediul nostru. La pasaj nu mai merg, în pieţe nu, în parcări nu. Echipamentul este învechit şi nu ne mai putem folosi de el”, ne-a declarat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliţia Locală Bacău. Cele care încă mai funcţionează transmit imaginile în dispeceratul acestei instituţii şi pot fi de folos în cazul unui eveniment.
În rest, toate celelalte, care erau amplasate în Piaţa Sud, Piaţa Centrală (din 2011), pasajul subteran sau în parcările rapide s-au stins una după alta, spre mulţumirea celor certaţi cu legea, care nu-şi mai fac probleme din acest punct de vedere. Dacă se întâmplă o infracţiune în stradă, poliţiştii sunt nevoiţi să facă traseul la pas şi să bată pe la uşile magazinelor sau a sediilor de firme pentru a solicita imaginile surprinse de camerele lor de supraveghere, care, în unele situaţii, pot fi cheia rezolvării rapide a unei speţe. Cam aşa s-a întâmplat şi în cazul tentativei de răpire a unei eleve de la Şcoala „A.I. Cuza” din Bacău.
Recent, însă, Primăria Bacău a anunţat că vrea să deruleze o investiţie de 1 milion de euro, printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru instalarea unui sistem de monitorizare video care să acopere intersecţiile mari şi zonele aglomerate din oraş.
Şi dacă în Bacău vorbim încă de un proiect, sunt comune care au trecut demult la fapte. Nicolae Bălcescu, spre exemplu, are de câţiva ani camere amplasate în zonele de interes şi sunt de folos, spun oficialii.
„În fiecare an tot mai suplimentăm câte ceva la acest sistem, pentru că aceste camere se depăşesc rapid. Apar altele mai noi, cu o imagine mai bună, dar sunt bune şi acestea. Au fost cazuri în care ne-au ajutat. A fost un furt la Galbeni şi s-a rezolvat cu ajutorul imaginilor.
Pe viitor vrem să mai suplimentăm numărul acestora la şcoli”, ne-a spus Anton Şiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu. De o lună de zile şi comuna Măgura este supravegheată video. „Avem 24 de camere în 17 locaţii. Vorbim de intersecţii, drumuri principale, şcoli, instituţii. Investiţia a fost făcută cu fonduri locale şi eu cred că ajută”, a declarat şi Iordache Costraş, primarul comunei Măgura. Costurile s-au ridicat la circa 49.000 de lei cu TVA şi poliţiştii din localitate deja s-au folosit de imaginile surprinse pentru a rezolva un caz.
În urmă cu câţiva ani s-a încercat mobilizarea autorităţilor locale, care fac parte din Zona Metropolitană Bacău, să investească în această direcţie. Pe atunci aveau camere comunele Nicolae Bălcescu, Mărgineni şi Hemeiuş şi deşi se avansase un termen foarte scurt de implementare, în unele localităţi lucrurile nu s-au mişcat nici până astăzi.