20 ianuarie 2025

România – India, parteneriat școlar inedit

Anul școlar 2017-2018 aduce noi proiecte educaționale la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, unul dintre acestea având drept partener o școală din India.
„Health is Wealth” (Sănătatea reprezintă bogăție) este un proiect educațional dezvoltat pe durata a 3 ani, care se centrează pe importanța menținerii sănătății pentru a aduce calitate vieții umane. Viziunea acestuia este în acord cu scopul Națiunilor Unite de a „asigura o viață sănătoasă și de a o promova pentru toți la orice vârstă”, elevii urmând a învăța și despre istoria culinară a altor culturi, precum și despre legăturile dintre obiceiurile culinare și menținerea unei stări de bine generale, a armoniei dintre trup și minte, dintre om și natură.

Partenerul din India al CNVA este Delhi Public School Hathras, iar inițiatorul și coordonatorul român al proiectului este Georgeta Marinescu, profesoară de limba franceză. Dintre activitățile și finalitățile avute în vedere în desfășurarea proiectului, amintim: învățarea modului în care se calculează caloriile, explicarea și aplicarea conceptului „my plate” („conținutul farfuriei mele cu mâncare”, trad. aprox.), prezentarea de obiceiuri culinare sănătoase, conceperea și editarea unei cărți de bucate trilingve (română – engleză – hindu), „lunch party” – o activitate la care vor participa elevi, profesori și părinți, care vor lua prânzul împreună, după ce fiecare își va fi prezentat mâncarea favorită.



„De ce India? Pentru că este «altceva». Cunoaștem sistemele de învățământ și metodele de predare din țările europene și din SUA. Despre cum se învață în Asia nu știm mare lucru, dar am fost surprinsă să descopăr un învățământ de calitate, profesori dedicați, oameni deschiși spre nou și prietenoși și în această școală din Delhi. Pentru mulți dintre noi, «misterioasa Indie» este ceva fascinant și îndepărtat, un tărâm de legendă și aventuri”, consideră prof. Georgeta Marinescu.

„Împreună cu elevii și colegii care se vor implica, vom descoperi ce resurse are India în domeniul educației și sunt convinsă că vom avea ce învăța noi înșine. Vom încuraja elevii din cele două școli să dialogheze, să facă schimb de idei, să-și dezvolte capacitățile de comunicare, să-și dezvolte imaginația și să fie creativi. În ceea ce-i privește pe profesori, ei vor interacționa cu omologii lor indieni, în sensul că vor avea acces la alte metodologii în domeniul educației, care le vor îmbogăți orizontul cultural”, a completat coordonatorul proiectului, prof. G. Marinescu.

Maria Bîrgu, clasa a XII-a E

„Suntem deschiși către parteneriate care lărgesc tot mai mult orizontul cunoașterii elevilor și profesorilor într-un context al interculturalității tot mai intense, dând astfel noi dimensiuni țintelor strategice pe care ni le asumăm. Încercăm astfel, pe lângă rezultatele școlare tot mai bune, să promovăm noi valențe educaționale prin experiențe inedite extracurriculare și extrașcolare.”
prof. Călin Leon Boambă, directorul colegiului



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img