Mănăstirea Caşin: Doi urşi au fost salvaţi din laţuri

    – sălbăticiunile au venit până în sat după mâncare şi au rămas captive în laţurile amplasate chiar lângă gardurile gospodăriilor, fiind salvaţi de un medic veterinar şi o echipă de la Direcţia Silvică – la final, un pădurar a fost rănit de unul dintre urşii eliberaţi

    În noaptea de marţi spre miercuri, doi urşi au coborât din pădure în localitatea Mănăstirea Caşin, după mâncare, spun specialiştii, dar n-au mai ajuns la copacii cu fructe că au căzut în capcanele puse pe lângă gardurile gospodăriilor.



    Unul dintre urşi a rămas cu laţul în jurul gâtului şi n-a mai putut scăpa, iar în cele câteva ore cât a stat prins acolo a urlat aproape continuu, a distrus gardul din jurul pomului şi la un moment dat s-a urcat în copac.

    Oamenii au ieşit din case şi au constatat că acesta nu era singurul. Ceva mai la vale, lângă gospodăria vecină, un alt urs picase şi el într-un laţ şi au alertat autorităţile pentru intervenţie specializată şi eliberarea lor.

    În comună s-au deplasat imediat mai mulţi pădurari, un medic veterinar, angajaţi de la Garda de Mediu, poliţişti şi jandarmi, iar acţiunea de salvare nu a fost tocmai uşoară.

    Ursul din copac s-a lăsat greu tranchilizat, iar după ce l-au adormit, l-au eliberat din şufa groasă în care risca să se spânzure şi i s-a curăţat rana.

    Specialiştii au stabilit că era o femelă de circa 4 ani şi cântărea peste 100 de kilograme.

    „Am auzit cum urla, am anunţat pădurarul de canton şi când am venit în recunoaştere am găsit doi urşi. Aici animalele sălbatice vin foarte des şi ne este teamă că ne atacă animalele. Sunt foarte mulţi urşi şi ar trebui să se împuşte”, spunea Ionel Uţoi, localnic.

    A urmat apoi salvarea celui de-al doilea urs, tot o femelă, în vârstă de trei ani, care avea laţul în jurul abdomenului şi care se pare a suferit destul de mult din această cauză.

    Şi aceasta a primit îngrijiri de la medic, după ce a fost tranchilizată, şi părea să fie în stare bună.

    După ce s-a trezit, a devenit însă agresivă şi l-a atacat pe unul dintre pădurari, care a ajuns la spital cu o plagă muşcată la un picior şi o mână fracturată.

    „Anul acesta nu a fost fructificaţie deloc în pădure, ceea ce înseamnă că urşii mici, tineri, cum sunt şi aceştia de astăzi, trebuie să-şi caute mâncare şi atunci cel mai simplu este să coboare prin livezi şi automat apare şi interacţiunea cu omul.

    Partea proastă este că sunt tot mai dese incursiunile urşilor în sate, iar gradul de toleranţă al omului faţă de urşi devine din ce în ce mai mic, ceea ce va fi grav pentru specia urs, pentru că oamenii încearcă să scape de ei, drept urmare şi laţurile astea.

    Omul încearcă să-şi facă singur dreptate, când nu-i dai o soluţie”, a declarat Adrian Titianu, responsabil cu vânătoarea la Direcţia Silvică Bacău.

    Localnicii din Mănăstirea Caşin spun că, recent, un urs a ajuns până în strada principală, dar nu a atacat pe nimeni.

    Potrivit specialiştilor, numărul urşilor a crescut, având în vedere că nu este permisă împuşcarea lor, şi cum hrana este tot mai puţină ei vin în zonele locuite pentru a căuta de mâncare.

    „Anul acesta este al cincilea urs salvat. Este sezonul lor şi pot spune că toţi fac parte din categoria urşilor care coboară din pădure după hrană. Animalul are instinct, vine după hrană şi este dificil să credem că un asemenea ursuleţ, dacă îl ducem în pădure, după o lună nu coboară din nou după hrană. Dar noi ne facem treaba medicală şi îi salvăm.”

    dr. Stelian Popescu, medic veterinar, comuna Oituz




    Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.