O lege a graţierii fără demonstraţii?

Aplicarea legii care dă dreptul deţinuţilor să fie eliberaţi înainte de termen în cazul în care condiţiile de încarcerare sunt proaste a bulversat societatea românească, multă lume fiind deranjată de idee.

Românii nu-s deranjaţi nici de faptul că unii au ajuns în închisoare pentru fapte minore (că doar nu toţi cei închişi sunt criminali şi violatori), nu-s deranjaţi nici că unii au ajuns în închisoare ca urmare a unor erori judiciare şi nici că în închisoare sunt condiţii inumane.



Românul ştie una singură: ai greşit, trebuie să fii pedepsit cât mai greu, indiferent dacă ai furat o pâine pentru copii sau ai ucis pe cineva. Asta e una la mână.

A doua problemă cu legea care a intrat în vigoare recent este că nu a mai stârnit atâtea pasiuni ca precedenta propunere, cea a graţierii (şi nu a amnistiei cum au încercat unii să manipuleze).

Dacă ţineţi minte demonstraţiile de dinainte de Ordonanța 13 erau despre intenţia Guvernului de a graţia o serie de deţinuţi. Ce furtună s-a stârnit atunci! Deşi propunerea viza doar infracţiunile mărunte, nefiind vizaţi pentru a fi eliberaţi deţinuţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, recidiviştii, criminalii sau violatorii.

Preşedintele României era în fruntea celor care manifestau împotriva „amnistiei” (da, era doar graţiere, dar la televizor ni se spunea mereu că e amnistie).

Acelaşi preşedinte a promulgat legea actuală care – atenţie! – permite eliberarea recidiviștilor, şi a corupţilor, criminalilor sau violatorilor. Dar în stradă e linişte. Cetăţenii sunt liniştiţi la casele lor. Piaţa Victoriei e liberă. Nu mai sunt pancarte cu „Nu graţierii”. Nu se mai pune problema pedofililor şi violatorilor care sunt eliberaţi din închisori. A corupţilor.

De fapt, în afară de câteva comentarii ameţite pe reţelele sociale, problema este ieşită de pe agenda publică. Oare cetăţenilor nu le mai pasă? Nu se mai tem că vor fi furaţi, violaţi, omorâţi de hoardele de deţinuţi eliberaţi din penitenciare? A dispărut teama? Sau altele sunt cauzele acestei apatii civice? Nu mai e cine să sune adunarea, cine să transmită mesaje de mobilizare? Sau se păstrează acest atu pentru viitoarele lupte din subteranele politicii?

Logica ne spune clar: dacă actuala lege care permite eliberarea nediscriminatorie a deţinuţilor nu a fost întâmpinată cu demonstraţii dar proiectul care prevedea eliberarea unui număr limitat de deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni uşoare a scos zeci de mii de oameni în stradă, ceva este putred la mijloc!