La finele lunii iulie, conform documentelor afișate pe site-ul Administrației Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, s-a finalizat procedura de evaluare a cererilor de atribuire a zonelor de pescuit recreativ pentru organizațiile solicitante.
În urma evaluării, în Regiunea Moldova, pentru solicitanții Centrul Regional de Ecologie (CRE) Bacău, respectiv Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bacău, s-a stabilit un scor de 82, respectiv 79 de puncte și atribuirea, pentru CRE, ca zone de pescuit, a lacurilor Bacău și Galbeni, iar pentru AJVPS, printre altele, lacurile Răcăciuni și Berești.
În legătură cu practicarea, efectiv, a pescuitului recreativ, în noile condiții, problemele nu sunt, însă, rezolvate, atât pescarii cât și asociațiile având de lămurit câteva aspecte, printre care și cea a permiselor de pescuit, de unde se pot obține acestea sau conform căror regulamente se poate pescui în zonele atribuite.
”Lacurile Răcăciuni şi Bereşti sunt atribuite către AJVPS Bacău, iar pescuitul urmează să se realizeze în baza regulamentuluii AJVPS.
AJVPS Bacău are obligația să asigure paza acestor lacuri şi să facă populări anuale, precum şi alte obligații asumate. Referitor la permisele de pescuit, CRE Bacău va permite, în limita maximă de pescari, pescuitul oricărui pescar care deține permis emis de ANPA, albastru, eliberat direct de ANPA sau alb, eliberat de către orice asociație care are contract cu ANPA.
În aceste cazuri, nu se percep taxe şi tarife suplimentare, care sunt ilegale şi contravin Art.1 din Ordinul 60/2017) – cu respectarea regulamentului CRE. Totodată CRE va urmări încheierea de contracte de reciprocitate, cu orice asociație care doreşte acest lucru atât în județ cât şi în țară. În conformitate cu prevederile Art.1 Ordin 60/2017, toate permisele de pescuit la nivel național sunt EMISE de ANPA şi eliberate direct de către ANPA (albastru) sau prin ASOCIAȚIILE CARE AU ÎNCHEIATE CONTRACTE (alb).
În momentul de față la nivelul județului Bacău nu sunt încheiate contracte, urmând ca după contractare ANPA să elibereze către asociații permise. Astfel, permisele ANPA albe vor putea fi eliberate după încheierea contractelor. Se ridică și întrebarea dacă se poate pescui fără a fi membru al unei asociații? În conformitate cu prevederile Art.2(3) Ordin 60/2017 – Practicarea pescuitului recreativ de către pescarii neafiliați la o asociație de pescari în scop recreativ, se face în baza regulamentului propriu al asociației care are încheiate contracte.
Problema constă in faptul că ordinul 60/2017 nu reglementează statutul de pescar neafiliat şi nu specifică ce fel de permis trebuie să dețină acesta. Dacă deține permis albastru, acest permis nu e valabil pe zonele contractate. Iar dacă deține permis alb – acesta e emis de către asociații membrilor proprii, deci nu e neafiliat. Totodată, permisele se emit fără perceperea de taxe şi tarifie, ci doar în baza cotizației anuale, ori pescarii neafiliați nu pot fi obligați să achite cotizații. – aceste aspecte rămân de clarificat la nivelul ANPA”, spun reprezentanții Centrului Regional de Ecologie Bacău.
Încheierea contractelor cu ANPA, încheiere care ar genera și clarificarea problemelor ridicate de către pescarii băcăuani și CRE Bacău, nu se știe, însă, când și în ce mod va fi finalizată. Se pare, totuși, că va mai dura ceva având în vedere că , din partea ANPA, nu am putut obține informații specifice.
Ce am aflat cu certitudine este că semnarea contractelor dintre ANPA și organizațiile evaluate ca eligibile pentru atribuirea zonelor de pescuit este întârziată de ”procedura de evaluare a contestațiilor, care a început pe 7 august și care se desfășoară la foc continuu”, dar despre care nu se știe când se va finaliza (”cât de curând”). În urma evaluării contestațiilor, ni s-a transmis, toate informațiile necesare vor fi publicate inclusiv pe site-ul ANPA.
Până atunci, echipele CRE Bacău continuă, în calitate și de custozi ai ariilor naturale protejate lacurile Bacău și Galbeni, să desfășoare zilnic acțiuni de monitorizare pe acestea, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol.
”Pe cele două lacuri, în ultima perioadă, a fost desoperită o singură plasă – semn că prezența în teren a echipelor de control este cea mai bună metodă pentru descurajarea braconierilor”, spun reprezentanții CRE Bacău.