29 noiembrie 2024

Sute de străini înşelaţi, prejudiciu pentru site-ul eBay de peste 10 milioane dolari

Patru tineri din Oneşti şi Iaşi au fost condamnaţi în primă instanţă pentru infracţiuni informatice şi înşelăciuni cu sute de victime şi un prejudiciu uriaş. Mai precis, 703 cetăţeni străini prejudiciaţi, cu o daună totală în valoare de 346.381 dolari, 21.924 euro, 8.981 lei (pentru cele 147 persoane vătămate cuprinse în acest dosar) şi în valoare de 10.605.237 dolari pentru site-ul eBay (portal de comerţ online), conform unei plângeri formulate în alt dosar.

A.F., D.B.C., R.A.A. şi O.R.I. au fost trimişi în judecată în 2012, pentru infracţiuni de iniţiere, constituire grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, infracţiuni informatice şi înşelăciuni. În perioada 2003 – 2006, spun procurorii, inculpaţii au constituit, împreună cu alte persoane cercetate, un grup infracţional organizat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi de înşelăciune, au accesat, fără drept, sisteme informatice (site-urile eBay, AOL ş.a.), au restricţionat accesul titularilor la conturile şi userii de ebay ce le aparţineau, au deţinut, fără drept, date informatice (useri şi conturi de eBay şi parolele corespunzătoare acestora) şi au transmis datele către alte persoane, în scopul săvârşirii infracţiunilor informatice. Inculpaţii mai sunt acuzaţi că au modificat, fără drept, date informatice (pagina de securitate a eBay), au cauzat prejudicii materiale utilizatorilor eBay, prin modificarea şi folosirea userilor şi conturilor acestora. Prejudiciaţi sunt 703 cetăţeni străini, cu o daună totală în valoare de 346.381 dolari, 21.924 euro, 8.981 lei (pentru cele 147 persoane vătămate cuprinse în acest dosar) şi în valoare de 10.605.237 dolari pentru site-ul eBay, conform unei plângeri formulate în alt dosar.



„În scopul postării de licitaţii fictive pe eBay, aceştia (inculpaţii, n.r.) şi-au creat baze de date care conţin adrese valide de email (useri şi parole) ale unor utilizatori ai eBay şi AOL (America Online). Ulterior, se falsifica pagina de înregistrare «sign-in» a site-ului de licitaţii eBay, prin modificarea codului sursă, în sensul că se înlocuia adresa de contact a administratorului eBay cu o altă adresă de email. Pagina falsă de înregistrare pe site-ul eBay, se transmitea către adresele valide de email din baza de date creată anterior (spam). O parte din utilizatorii eBay care primeau mesajul nesolicitat de înregistrare (sau reconfirmare a datelor de înregistrare), erau induşi în eroare de mesajul aparent autentic şi introduceau datele de înregistrare pe site-ul eBay (PHISHING). Datele de înregistrare ale utilizatorului legitim, introduse la rubrica «user ID» şi «password» (parola), erau apoi direcţionate fără ştirea utilizatorului, către adresa de email specificată în codul sursă, odată cu efectuarea clik-ului pe «sign In».” – se arată în rechizitoriu

Filiere constituite la nivelul mai multor judeţe din ţară

După sustragerea conturilor se schimbau parolele userilor şi mail-urilor, pentru ca titularii legitimi să nu mai poată folosi aceste date. Din baza de date conţinând descrierea şi imagini ale unor bunuri – în special telefoane mobile, ATV-uri – se postau licitaţii fictive şi se ofereau spre vânzare bunuri care în realitate nu existau. „Dacă unul dintre clienţi întreba cum se perfectează transferul de proprietate, atunci i se sugera să facă plata prin Western Union, spunându-i, totodată, că ei vor trimite marfa printr-o companie de shipping (de regulă serviciul de curierat poştal UPS din SUA)”, spun anchetatorii. Numeroase plângeri ale cetăţenilor străini cât şi a site-ului eBay au format obiectul mai multor dosare ale DIICOT- Serviciul Teritorial Bacău. „În decursul cercetărilor efectuate, s-a stabilit că faptele sesizate au fost comise, până în data de 19.07.2007 (data intervenţiei organelor de urmărire penală şi a efectuării de percheziţii domiciliare/corporale) de o pluralitate de infractori, în cadrul unui grup infracţional organizat, prin mai multe filiere constituite la nivelul mai multor judeţe din ţară şi în legătură cu mai multe victime din străinătate ce au fost înşelate prin folosirea unor mijloace informatice”, se mai precizează în rechizitoriu. Liderii grupului infracţional organizat A.F. zis „Cheloo”, D.B.C., R.A.A. şi B.M. aveau cunoştinţe de operare informatică şi au organizat prin intermediul altor colaboratori din Oneşti, Iaşi, Braşov şi Tulcea adevărate reţele de persoane pe numele cărora să se efectueze licitaţii de bunuri fictive şi ridicări de numerar de la oficiile Western Union de pe raza acestor judeţe. Unii dintre ei mai au condamnări pentru fraude informatice.

„B.M. din Oneşti a fost student în Bucureşti, la Politehnică şi la ASE, unde i-a cunoscut pe fraţii R.A. şi R.L.,locuind într-un cămin studenţesc. Deşi nu era student, a locuit în acelaşi cămin studenţesc şi AF. Toţi învăţaseră cum se fac fraudele pe internet, însă la cămin, chiar dacă aveau calculatoare, nu aveau condiţiile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea infracţională. Toţi voiau să câştige bani. Astfel că s-au hotărât să închirieze un apartament în Iaşi, unde să locuiască o perioadă cei 5 prieteni: RAA, RL, AF, DBC şi BM. În apartamentul respectiv au adus patru calculatoare, pe care le-au conectat la internet, în cursul lunii oct. 2004. Imediat, inculpaţii au indus în eroare cetăţeni din Anglia, SUA, folosindu-se de licitaţii fictive pe E-BAY, metoda folosită fiind aceea de «spargere» a conturilor unor utilizatori. Fraudele comise la Iaşi au intrat în atenţia Serviciului Secret al SUA care a sesizat procurorul general al României.” – se menţionează în rechizitoriu.

„Probele dosarului arată că grupul infracţional organizat a avut o structură centrală în capitală formată din AF, DBC, RAA. S-au înfiinţat filiale (celule) ale grupului infracţional la Bacău, condusă de VG şi ORI, la Tulcea, conduse de VG, la Braşov, condusă de BV. Debutul activităţii infracţionale a fost în toamna anului 2003 când BM i-a propus martorei C.N. din Oneşti, care era studentă în Bucureşti să ridice pe numele său diverse sume de bani prin sistemul WESTERN UNION, de la agenţiile din capitală. În intervalul 7 oct 2003 – 4 mai 2004, martora a ridicat de 13 ori sume de bani în valută, valoarea totală a pagubei fiind de 5.578 USD”, arată anchetatorii.

Sentinţe mai blânde în rejudecare

În primul ciclu procesual, inculpaţii A.F., D.B.C., R.A.A. au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare, cu executare efectivă, în timp ce inculpatul O.R.I. a fost condamnat la 7 ani închisoare (nov 2015 – sentinţa Tribunalului Bacău). Curtea a anulat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare. De această dată, Tribunalul Bacău a apreciat că nu se mai impune aplicarea unor pedepse cu executare, mai ales că unele fapte s-au prescris. Astfel, pedepsele sunt cuprinse între 2 şi 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru trei inculpaţi. Doar O.R.I., arestat în altă cauză, va trebui să execute 7 ani de închisoare. Instanţa i-a obligat pe aceştia să suporte şi prejudiciile. Sentinţa poate fi atacată cu apel.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014