24 noiembrie 2024

Fotbalul băcăuan dă restart

Vara lui 2017 reprezintă un moment de cotitură pentru fotbalul băcăuan. Ajuns să aibă, în premieră negativă, o singură echipă la nivelul primelor trei eșaloane ale țării (și acea echipă să fie doar de Liga a III-a), Bacăul ridică, în sfârșit, privirea din pământ. Cotidianul „Deșteptarea” îți prezintă cum poate reînvia fenomentul fotbalistic din oraș: ce strategie are Aerostar pentru a promova în liga secundă și care este proiectul municipalității privind dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea fotbalului juvenil.

Rewind și fast-forward
Pe repede înapoi: la începutul anilor 2000 Bacăul avea unul dintre cele mai moderne stadioane din țară, care strângea laolaltă zeci de mii de oameni nu doar din oraș, ci din întreagă Moldovă. Plus o echipă de primă ligă cu jucători precum Prunea, Raț, Narcis Răducan, Lovin, Cursaru sau Ciocoiu. Fast-forward: în 2017 stadionul băcăuan dă un nou sens conceptului de „junglă urbană”. Iar singurul eșalon la care Bacăul răspunde „prezent” este Divizia C. În ultimii ani s-a mers în jos. Doar în jos. Evident, se poate și mai jos decât atât. Și chiar mai rău. Numai că nu se mai poate, dacă înțelegeți diferența de nuanță. Spectatorii și, mai presus de toate, sutele de copii care practică sportul-rege în mod organizat la diferite grupări din oraș doresc un alt viitor. S-au săturat să tot meargă în jos. Prin urmare, fotbalul băcăuan dă restart. Și o face activând trei componente esențiale: seniori, juniori, infrastructură. Cele trei elemente se intercondiționează. Să le luăm, deci, pe rând, cu precizarea că ele au ca fundal investiția financiară: din mediul privat în ceea ce privește seniorii, dar și din fonduri publice atunci când vine vorba de infrastructură și de activitatea juniorilor.



Aerostar, spre Liga a II-a
Timp de mai bine de 60 de ani, echipa Bacăului a fost FCM. Adică acea echipă care s-a numit și Dinamo, și Sport Club, și Constar, și Selena și AS. Astăzi, FCM Bacău este de domeniul trecutului. La fel ca și „clona” sa Sport Club, sucombată penal după ce administrația Stavarache a „îngropat-o” la propriu și la figurat în milioane de euro. Așa se face că în 2017, Bacăul fotbalistic se identifică la nivel de seniori cu Aerostarul. O grupare de Liga a III-a, care are însă de partea sa atuuri importante: brandul (fabrica de avioane este un simbol local și un nume respectat la nivel național), tradiția (clubul sportiv are o vechime de 42 de ani, iar echipa care i-a lansat pe Scânteie, Grigoraș sau Pantilimon a activat inclusiv în B) și transparența, CS Aerostar fiind un exemplu de bună practică în privința cheltuielilor efectuate. În această vară, „aviatorii” și-au propus să ridice ștacheta și să atace promovarea în Liga a II-a. „Da, ne gândim la accederea în liga secundă, dar promovarea și, în special, menținerea noastră într-un eșalon superior impun și un sprijin din partea factorilor locali. Așteptăm semnale ”, declara la începutul lui iunie, președintele Aerostarului, Doru Damaschin.

Primele semnale

Primul semnal a venit în urmă cu două săptămâni, Consiliul Local aprobând o finanțare nerambursabilă pe Legea 350/ 2005 către CS Aerostar în valoare de 553.000 lei pentru proiectul „Sportul de masă- o antecameră a sportului de performanță”. Al doilea semnal este reprezentat de declarația acordată „Deșteptării” de către primarul Cosmin Necula, weekend-ul trecut: „Am pus bazele unui parteneriat pe termen mediu-lung cu CS Aerostar, un club cu tradiție în fotbalul băcăuan și un exemplu de transparență în cheltuirea fondurilor publice, Urmărim construirea unui proiect solid, care să treacă proba timpului și să conducă la promovarea în liga a doua. În egală măsură, sunt preocupat de susținerea fotbalului juvenil, de dezvoltarea cât mai multor grupe de copii și juniori care să asigure baza evoluției în timp a fotbalului băcăuan. Mărturie în acest sens stă preluarea grupelor de juniori la CSȘM, clubul Municipiului Bacău. Pe de altă parte, cred că alături de Aerostar putem avea o construcție serioasă, temeinică”.

Repatrierea băcăuanilor
Aerostar nu a pierdut timpul. Și-a construit rapid și temeinic o echipă în care experiența unui Cătălin Vraciu, de exemplu, se îmbină în mod fericit cu tinerețea unui Cătălin Oanea, jucător pe care într-o bună zi îl vom vedea în Liga I. Interesant este și „demersul autarhic” al conducerii clubului, care s-a axat pe readucerea la matcă a băcăuanilor. Începând cu banca tehnică, încredințată cuplului Cristi Popovici- Marius Gireadă și continuând cu lotul de jucatori, în care, pe lângă un Gheorghiu, Chirilă și Ichim și-au făcut apariția nume cu priză la primele două ligi: Mihălăchioae, Adăscăliței, Vraciu sau Andrei Pavel. „Avem un lot competitiv atât valoric, cât și numeric. Ne propunem un joc care să ne aducă puncte în clasament și un număr căt mai mare de suporteri în tribune. În iarnă, vom trage linia pentru a vedea ce avem de făcut în continuare”, a precizat antrenorul Cristi Popovici. Primele rezultate din amicale (2-2 și 5-1 cu CSM 2007 Focșani, 2-0 cu CSM Roman) întăresc ideea că Aerostar va fi una din protagonistele Seriei I ale campionatului Ligii a III-a ce va porni la drum pe 26 august. „Sunt convins că echipa aceasta va crește valoric, așa cum am convingerea fermă că parteneriatul nostru cu Consiliul Local va fi unul benefic pentru întreg fotbalul băcăuan, nu doar pentru Aerostar”, a subliniat președintele secției de fotbal a CS Aerostar, Valerian Voicu.

”Vremea «fotbalului de partid» a trecut și a sosit momentul să schimbăm din temelie fața fotbalului băcăuan, una șifonată de practicile penale din trecut. Cu toții am văzut unde au dus experimentele sportive și fotbalistice ale administrației PNL: au îngropat FCM, după care au transformat Sport Club în pușculiță de partid. Totul a sfârșit în dosare penale, în prăbușirea echipei de fotbal și în uitarea în paragină a bazelor sportive, altădată mândria orașului nostru”.
Cosmin Necula, primarul Bacăului

„Municipalul” va fi reconstruit
Aerostar va continua să-și desfășoare jocurile de campionat pe arena proprie, alternativa- în special în cazul amicalelor- fiind „Letea”, cum a fost și cazul testului de vinerea trecută, cu CSM Roman. „Aviatorii” doresc însă să-și dezvolte la parametri moderni baza de pregătire. „Am depus o cerere la Primărie prin care solicităm concesionarea unui teren în zona «Polivalentei» și pe care să ne construim o bază de pregătire pentru echipa de seniori, dar și pentru juniori. Totodată, sperăm ca proiectul de refacere a stadionului «Municipal» să fie dus la bun sfârșit de autoritățile locale deoarece bunul mers al fotbalului băcăuan depinde în buna măsură și de acest aspect”, a dezvăluit președintele Aerostarului, Doru Damaschin. „Stadionul «Municipal» va fi reconstruit, însă avem nevoie de timp pentru ca acest proiect să prindă contur. Ani de zile, stadionul a fost uitat în paragină, nu s-a făcut nimic pentru el, iar structura de rezistență a fost afectată”, a declarat primarul Necula.

N-au fost…pe recepție!
Situația „Municipalului” impune un scurt remember. În toamna lui 2012, după dispariția FCM Bacău, Dumitru Sechelariu a renunțat la contractul de concensionare a arenei, contract ce expira în primăvara lui 2013 și a cedat „Municipalul” administrației Stavarache. Repetatele promisiuni ale primarului Romeo Stavarache referitoare la modernizarea/ reconstruirea arenei s-au dovedit fără acoperire. Mai întâi s-a renunțat la proiectul hat-trick, co-finanțat de Uefa, apoi s-a apelat la firma de casă Segama pentru lucrările de decopertare și de montare a instalațiilor necesare drenării. Deși lucrările trebuie finalizate într-o lună de zile (septembrie 2013), ele au fost executate doar în proporție de 50 la sută, recepția lor nefiind făcută nici până în ziua de azi. „În primăvara aceasta începem însămînțările, iar la toamnă, echipa poate juca pe stadion”, dădea asigurări în ianuarie 2016 viceprimarul Radu Ababei. Întrebat de reporterul „Deșteptării” dacă s-a făcut recepția lucrărilor la instalațiile de drenare și de încălzire a gazonului, Ababei a dat un răspuns epocal: „Bună întrebare”. Bună, bună, dar ea a rămas fără răspuns. Așa cum și „Municipalul” a rămas fără gazon.

18-20.000 de locuri
Conform primarului Cosmin Necula, consolidarea și modernizarea „Municipalului” vor fi puse în practică imediat după actualizarea expertizei tehnice. „Suntem în procedura de desemnare a societății care să actualizeze expertiza tehnică și documentația DALI, urmând ca după încheierea acestora să scoatem la licitație consolidarea și modernizarea stadionului. Vrreau ca băcăuanii să înțeleagă că nimeni nu-și va asuma riscul punerii în operă a unui proiect cu deficiențe; de aceea e nevoie de timp pentru realizarea unei proiectări serioase. Eu nu voi veni în față cetățenilor cu imagini făcute pe calculator, înfățișând stadioane care nu există decât în imaginația unora. Lumea e sătulă de povești, iar noi vrem să realizăm în concret modernizarea stadionului <Municipal»”, a declarat pentru „Deșteptarea” primarul Necula, care estimează că investiția pentru un stadion funcțional care să dispună 18-20.000 locuri și o pistă de atletism cu zece culoare de alergare va fi între 11 și 15 milioane de euro.

Un alt suport financiar
Modificările legislative care vor permite factorilor locali să aloce, începând cu 2018, sume de până la 5 la sută din întregul buget local, ar trebui să oferă o altă perspectivă financiară sportului băcăuan. Iar fotbalul nu ar trebui să facă excepție. Cu precădere cel juvenil, în condițiile în care Bacăul numără peste 600 de copii care sunt legitimați la diferite grupări fotbalistice din oraș. Care este strategia administrației Necula în această privință? „Pariul administrației mele este că, alături de asociațiile sportive care au rezultate pe linia grupelor de copii și juniori, precum și alături de grupele de la CSȘM, putem reconstrui fotbalul băcăuan. Intenționez ca în această toamnă să aducem la aceeași masă aceste asociații pentru ca în bugetul pe anul viitor să avem stabilită o sumă destinată susținerii activității de performanță la copii și juniori. Astfel, având lansat proiectul modernizării stadionului, dar și parteneriatul pentru promovarea în Liga a II-a cu CS Aerostar, venim din urmă cu susținerea grupelor de copii și juniori pentru a consolida viziunea privitoare la viitorul fotbalului băcăuan”.

O nouă piramidă
Pe lângă un club de Liga a III-a, precum Aerostar care țintește către Liga a II-a, Bacăul are acum și o echipă nou-promovată în Liga a IV-a, care dorește să acceadă în eșalonul trei. Este vorba de echipa aparținând de clubul Primăriei, CSȘM Bacău, a cărei înființare, toamna trecută, a reprezentat un colac de salvare pentru foștii juniori ai „defunctei” Sport Club. „Cred că, alături de municipalitate, am găsit cea mai bună variantă pentru ca juniorii de la fosta SC Bacău să-și continue activitatea într-un cadru normal. Iată că, după primul an de activitate, acești juniori au reușit câteva rezultate notabile, respectiv promovarea în Liga a IV-a, titlul de campioni județeni la A1 și calificarea echipei de juniori la turneul semifinal”, a afirmat președintele AJF Bacău, Cristi Sava, care consideră că „astăzi, pentru ca Bacăul să revină în fotbalul românesc, Aerostar ar trebui, beneficiind și de sprijinul Consiliului Local, să promoveze în Liga a II-a, iar CSȘM în Liga a III-a. Astfel s-a putea crea o piramidă benefică pentru întreg fotbalul băcăuan, inclusiv pentru cluburile cu activitate exclusivă de copii și juniori din municipiul Bacău”.
În final să notăm că, din această toamnă, la inițiativa FRF, va redebuta campionatul selecționatelor județene Under 14, selecționata Bacăului urmând să fie alcătuită din cei mai buni jucători născuți după 1 ianuarie 2004. În 2011, selecționata U15 a Bacăului intra în careul de ași al Campionatului Național. Acum, e timpul pentru un nou start. Sau, mai bine zis, un restart.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014