Vicecampioana europeana la nivel de juniori, Mara Aiacoboae (SCM Bacau) va pleca la "mondialele" seniorilor
Dintr-un concurs in altul. Intre doua campionate, Mara Aiacoboae a venit acasa pentru a completa povestea argintului european cucerit saptamâna trecuta la juniori A. Dar si pentru a-si creiona planurile in vederea unei competitii de alt nivel la care va lua startul: "mondialele" pentru seniori. "Ne asteptam la o medalie. Cel mai bine ar fi fost aurul, dar ne multumim si cu locul II", a declarat Mihaela Neagu, antrenoarea care o pregateste pe Mara Aiacoboae si a trait alaturi de ea desfasurarea campionatelor continentale de la Belgrad. "Mara este un sportiv cu un psihic foarte bun. Acesta este si asul din mâneca. Daca nu ai un psihic puternic, indiferent daca executi sariturile foarte bine, poti pierde totul intr-o secunda", a subliniat coordonatorul sectiei de specialitate de la SCM. "Mara ne-a obisnuit cu succesele, in conditiile in care a cucerit argintul european si in 2009. Speram sa se inscrie in parcursul pentru Jocurile Olimpice de anul viitor", i-a transmis directorul SCM Bacau, Ion Sarban. Iar Mara Aiacoboae a acceptat invitatia. "Imi doresc foarte mult sa merg la Olimpiada", a punctat sportiva bacauana, care spera sa obtina biletele pentru Londra 2012 printr-o clasare in top 6 la sincron, in cadrul Campionatelor Mondiale de la Shanghai (China, 16-31 iulie). In concursul individual al seniorilor, Mara Aiacoboae si-a propus "sa intru in finala, desi va fi foarte greu. Am nevoie de o saritura cu coeficient mai ridicat, pe care abia am invatat-o. Sa vedem daca voi reusi sa o fac in concurs sau nu". Saritura cu coeficient 3.3 pregatita de Mara "este una pe care o singura fata a mai facut-o in istoria sariturilor in apa din România, acum 15 ani", a completat Adrian Gavriliu. "In perioada in care eu concuram, cea mai grea saritura era de 3.0. Lucrurile au evoluat mult", isi aminteste antrenoarea Mihaela Neagu. "Acum sunt si sarituri de 3.7", detaliaza gânditoare Mara Aiacoboae. Asadar, o noua provocare. De la juniori la seniori. Si de la Belgrad la Shanghai.
De la cer la pamânt
Performanta realizata de Mara Aiacoboae este cu atât mai meritorie cu cât bazele materiale din România nu se pot compara cu cele puse la dispozitie de marile puteri din natatia mondiala. "Sa participi alaturi de rusi, care din 25 de medalii au luat 16, inseamna ceva. Mara s-a batut la cutite cu sportiva din Rusia care a cucerit titlul. Intre conditiile lor de pregatire si cele din România, diferenta este ca de la cer la pamânt. Ei au sali de antrenament de marimea unei sali de gimnastica, dotate cu aparatura de orientare in aer si in spatiu, ca si cosmonautii. Noi nu le avem, lucram mai balcanic. Este ca si cum te-ai duce la lupta cu un pix impotriva unei sabii", a explicat Adrian Gavriliu. "In România asta e situatia, dar noi incercam sa le asiguram sportivilor si antrenorilor toate conditiile. Este adevarat ca mai apar si neajunsuri, dar facem tot posibilul sa le remediem. Ne straduim sa punem la dispozitie conditii optime pentru performanta, alaturi de un climat linistit de lucru", a subliniat directorul adjuct al SCM-ului, Doru Munteanu. "Avem si o veste buna: vom incerca sa achizitionam pentru sectia de sarituri in apa câteva dintre aparatele pe care le-am vazut pe internet alaturi de antrenori", a punctat directorul coordonator Ion Sarban. (D.P.)
Experienta a facut diferenta
Al doilea bacauan prezent in lotul national la "europenele" de la Belgrad s-a clasat pe 10 in proba de platforma. "A fost greu, am avut concurenti cu experienta. Inainte de ultima saritura m-am uitat pe clasament si eram in primii patru. Mi-am spus ca nu trebuie sa gresesc, ca trebuie sa fac saritura ca la carte. Eram foarte sigur pe mine ca voi reusi, dar din pacate… am ratat tot ce era de asteptat sa realizez", a povestit sportivul bacauan. Aflat in primul an la juniori A, Catalin Cozma are insa tot viitorul in fata. "Am fost putin dezamagiti dupa concurs. Lipsa experientei s-a simtit", a apreciat antrenorul Adrian Gavriliu, care a amintit ca elevul sau nu a fost prezent la "europenele" de anul trecut din cauza unei accidentari si nici nu a capatat inca rodaj international la nivel de seniori. (D.P.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.