Un nou fenomen bulversează comerțul intern, cauza fiind, ca de obicei, produsele importate din China. Astfel, pe tarabele multor comercianți au apărut produse fabricate în această țară asiatică de calitate îndoielnică. Acestea, nu doar că produc o mare confuzie printre cumpărători, dar îi și expun la pericole extreme.
Este vorba despre acele mărfuri fabricate de firme obscure din China, care nu îndeplinesc nici pe departe criteriile de siguranță cerute de comerțul european. Particularitatea este că aceste bunuri au aplicate însemne identice cu marcajul CE, specific doar Spațiului Economic European. În viziunea chinezilor, CE reprezintă, de fapt, „China Export”, și care în mod curios se prezintă aproape la fel cu marcajul CE.
„E lesne de înțeles că prin această manevra s-a urmărit de fapt păcălirea consumatorilor. Toate produsele care provin din spațiul european trebuie să aibă însemnul CE. Este o marcare obligatorie a unor produse, din cadrul UE, care indică faptul că un produs este în conformitate cu specificațiile UE privind siguranța și sănătatea consumatorului, dar și a mediului. Din păcate, diferențele sunt dificil de observat de cumpărătorii neavizați, dar chiar și de specialiști, dacă nu sunt studiate mai cu atenție”, a declarat Vasile Șoiman, șeful Punctului Vamal Bacău. Așadar, aceste produse au semnul CE, reprezentând „Export din China”, foarte asemănător cu cel al Uniunii Europene.
Tehnic vorbind, diferența constă în anumite detalii geometrice, în semnul „China Export”, cele două litere, neavând un spațiu între ele, așa cum se întâmplă în cazul semnului european. Interesant e că anumite produse chinezești satisfac cerințele europene, dar afișează marcajul incorect, în schimb, altele pot avea ilegal marcajul de conformitate imprimat, acestea nefiind, însă, în conformitate cu regulile de siguranță comunitare.
Produse de proastă calitate, extrem de periculoase
Diferențele au fost simțite pe pielea și pe buzunarul lor de băcăuanii care au avut proasta inspirație de a cumpăra astfel de produse din locuri deloc recomandate, în special, de la vânzătorii ambulanți din târguri și oboare.
„Am cumpărat niște prelungitoare dintr-un târg. M-am bucurat că erau mult mai ietfine, dar până la urmă m-am păcălit. Grav este că era să dau foc la casă, pentru că, în cablurile prelungitoarelor, era un fel de liță care n-a rezistat voltajului de la priză și s-a topit instantaneu”, explică un pensionar băcăuan care s-a pricopsit cu astfel de produse contrafăcute.
Situația, în schimb, a pus în alertă autoritățile de control care promit demararea unor campanii orientate spre astfel de produse. „În magazine, nu am sesizat acest neajuns, dar prin târguri și oboare, e posibil să existe multe mărfuri chinezești, aproape toate numai prostii, aduse, de regulă, de la «Dragonul Roșu» sau alte angro-uri. Problema e că, în târguri, vând, în special, persoane fizice, zonă în care noi nu putem interveni, eventual, poate poliția.
În schimb, putem verifica firmele dacă în documentele care însoțesc produsele au menționat importatorul sau producătorul pentru a-l putea trage la răspundere în cazul neconformităților”, a declarat Alin Năstasă, comisar șef adjunct la Protecția Consumatorilor Bacău. De reținut că marcajul CE reprezintă acronimul pentru „conformité européenne”, din limba franceză, însemnând „conformitate europeană”. Existenţa acestuia indică faptul că produsul este evaluat înainte de a fi introdus pe piaţă şi că îndeplineşte cerinţele europene de siguranţă, sănătate şi protecție a mediului. Însă, nu toate produsele trebuie să poarte marca CE, ci doar acele categorii supuse directivelor specifice ce prevăd marcarea CE. „Noi am mai avut acțiuni comune cu poliția, cu vama etc, mai ales în punctele mai sensibile. De exemplu, anul trecut, am fost chemați de colegii vameși pentru a verifica niște importuri din Asia de lumânări și vase de gătit”, a mai spus șeful Protecției Consumatorilor Bacău.
În loc de concluzii
În toată Europa, atunci când observăm marca CE, suntem încredințați că achiziționăm o marfă sigură, conformă normelor de securitate europene. În schimb, produsele care au marca foarte asemănatoare cu CE, reprezentând „China Export”, nu confirmă rezultatele pozitive în urma testelor, fiind aplicată în mod abuziv de către producătorii chinezi (fără a fi, eventual, înregistrat legal), cu scopul vădit de a-i înşela pe consumatorii europeni. Specialiștii spun că asemănarea nu este deloc o coincidenţă, ci exprimă o abordare agresivă, pentru a deruta consumatorii.