În ultima perioadă, tot mai mulţi băcăuani, de toate vârstele, au ajuns la medic cu viroze respiratorii. Majoritatea au primit reţetă şi recomandarea să stea acasă pentru a se trata, dar au fost şi multe cazuri în care s-a impus internarea în spital.
„Ne confruntăm cu o adresabilitate crescută cu patologie virală de tip respirator, atât la populaţia infantilă cât şi la populaţia adultă. În acest moment, Secţia de Boli Infecţionase Adulţi este ocupată la capacitate maximă, respectiv 50 de pacienţi”, a declarat dr. Aurelia Ţaga, director medical la SJU Bacău. Situaţia este asemănătoare şi la copii.[lock_content]
Modul în care evoluează această viroză pare a fi mai agresivă decât în ceilalţi ani, mai ales la populaţia adultă cu patologii coexistente. Se internează doar cei cu patologii asociate, cum ar fi cardiopatii ori diabet zaharat, care necesită spitalizare. Populaţia tânără, cu semne de viroze, respectiv febră, stare generală alterală, dureri musculare, rinoree, strănut, primeşte indicaţii de tratament la domiciliu cu control periodic.
– dr. Aurelia Ţaga, director medical SJU Bacău
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău monitorizează evoluţia afecţiunilor respiratorii şi pe baza informărilor primite de la medicii de familie şi de la spitalele din judeţ reiese că, numai săptămâna trecută au fost 1.052 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 384 de pneumonii şi bronho-pneumonii.
„Cea mai afectată grupă de vârstă este 5 -14 ani. La nivelul judeţului Bacău s-a confirmat şi un caz de gripă, care a avut debutul în data de 17 decembrie. Este vorba despre o femeie de 49 de ani, din mediul urban, care a primit tratament şi acum este bine”.
– Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău
Medicii recomandă ca la primele semne ale răcelii să ne prezentăm la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat, iar dacă simptomele persistă să mergem şi la un specialist. „Este necesară izolarea la domiciliu pentru a putea limita evoluţia acestor infecţii respiratorii şi de a nu răspândi boala şi altor persoane din anturaj, tratament simptomatic, deci combatem febra, tusea şi catarul oculo-nazal, bem multe lichide calde şi dacă aceste semne durează mai mult de două-trei zile este bine de refăcut un examen de specialitate. Asta pentru că unele dintre aceste cazuri pot evolua şi cu complicaţii, cum ar fi pneumonii, bronşiolite şi în cel mai sever caz pot fi bronho-pneumonii sau chiar şi meningite”, a mai spus dr. Ţaga.
O altă recomandare, de care ar trebui să ţină cont în special bolnavii cronici, ar fi vaccinarea antigripală. Până acum, potrivit DSP, în cadrul campaniei de imunizare gratuită, derulată prin cabinetele medicilor de familie, aproape 12.400 de băcăuani s-au vaccinat antigripal.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, grupele de populație pentru care se recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni și 64 de ani, care sunt în evidențele medicilor cu afecțiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, cele cu virusul imunodeficienței umane, persoanele obeze, gravidele, iar vaccinarea se face gratuit prin cabinetele medicilor de familie.
[/lock_content]