Din aceasta saptamâna, noile tarife la asigurarile auto civile obligatorii – RCA, adoptate la începutul lunii, au intrat în vigoare pentru o perioada de sase luni.
Acestea vor fi aplicate de societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Potrivit normativului, depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei.
In plus, în functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare.
Cert este ca unei persoane fizice i se poate calcula si emite o polita RCA de maximum 3.087 lei, daca aceasta are mai putin de 25 de ani si conduce o masina de peste 2.500 cmc, limita minima ajungând la 541 lei, pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 -1.400 cmc, daca proprietarul autoturismului are vârsta de peste 60 de ani de ani.
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa, o persoana fizica va plati între 749 lei, pentru o masa maxima mai mica de 2,3 tone, si 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone. În schimb, persoanele juridice, pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum 9 locuri, vor plati o prima RCA de 885 lei – 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfa, între 943 lei si 7.534 lei pentru masinile de peste 16 tone.
Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, prima RCA este cuprinsa între 982 lei – pentru mai putin de 17 locuri – si 6.600 lei – pentru mai mult de 40 de locuri. Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadreaza acesta, conform prevederilor legale.