O vizita in judet ne-a purtat catre Pincesti, acolo unde am poposit pentru câteva ceasuri intr-o zi de sarbatoare. Undeva prin mijlocul localitatii, intre cladirea primariei si caminul cultural, ne-a atras atentia o cladire ce parea proaspat renovata.
De pe placa de deasupra intrarii aflam ca acolo este Biblioteca Comunala si Centrul de Internet Public. Din pacate era inchis la biblioteca pentru ca intreaga suflare a comunei era la hramul localitatii.
Doar câtiva pusti erau pe aproape in asteptarea momentelor artistice de la caminul cultural.
Cu toate acestea am aflat cine este responsabil cu acest compartiment si am reusit sa o gasim pe bibliotecara la biserica, acolo unde pregatea masa pentru participantii la hram.
Printre sarmale, colaci si pahare cu licori bahice pe care le aseza la mese, Doina Giurgiu, bibliotecara din Pincesti, a fost amabila sa ne explice cum sta treaba in domeniul pe care il pastoreste.
Astfel, desi apartine de Biblioteca Judeteana, administrativ, biblioteca comunala tine de primarie. Fiind si Centru de Internet Public, locatia detine si patru calculatoare, obtinute printr-un program finantat de Bill Gates, calculatoarele fiind la Pincesti de sase ani.
Cei mai multi care le utilizeaza sunt copiii, din pacate acestia neavând cele mai bune cunostinte de utilizare au reusit sa strice unul. Cei mai multi care trec pragul bibliotecii sunt copiii pâna in clasa a VIII-a.
Cei mici utilizeaza calculatoarele pentru a viziona desene animate, fetele mai mari pentru a naviga pe retelele de socializare sau site-uri de moda, iar copiii de clasa a VIII-a se documenteaza pentru referate, acestia solicitând si carti.
Din pacate, cartea se citeste din ce in ce mai putin, singurii care mai solicita carti de la biblioteca fiind câtiva elevi si studenti.
Biblioteca din Pincesti are un fond de 13.000 de volume conform inventarului, dar doar 4.000 intrunesc conditii optime de citire, restul fiind rebuturi sau fiind degradate moral, dupa cum ne-a spus bibliotecara din Pincesti.
In general, din cât se citeste, cele mai mari solicitari sunt pe literatura româneasca, putina aventura gen Jules Vernes si apoi…toata lumea la internet.
„Nu stiu daca s-ar justifica o suplimentare a fondului de carte, decât doar pentru mine, sa citesc eu. E foarte clara, din pacate, orientarea tinerilor câtre internet. Din pacate, din punctul meu de vedere, calculatorul ne dezumanizeaza”, ne-a declarat la finalul intâlnirii Doina Giurgiu, bibliotecara din Pincesti.