26 noiembrie 2024

În luna octombrie, polițiștii băcăuani desfășoară activități informativ- preventive, în școli generale și liceee, pentru siguranța minorilor în mediul online.

Sfaturi de la politisti pentru protectia copiilor in mediul online

Pe parcursul lunii octombrie, in cadrul evenimentului ”Luna Cybersecurity”, politiștii de prevenire, cei de proximitate și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău sunt prezenți în unitatile școlare din județ, unde desfășoară activități informativ – preventive destinate protectiei minorilor, în domeniul criminalitatii informatice.

Vineri 14 octombrie, elevi de la Scoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Buhuși și din cadrul Colgeiului Tehnic „Ion Borcea” din aceeași localitate au participat la sesiunile de informare susținute de politisti, în cadrul cărora temele abordate au pus accentul pe promovarea siguranței minorilor în mediul online si implicit pe retelele de socializare, pe prevenirea pornografiei infantile pe internet, dar și pe transmiterea unor informatii utile referitoare la securizarea computerelor si a conturilor personale.
În cadrul fiecarei întalniri cu elevii, politistii au promovat platforma de raportare a conținutului ilegal și dăunator, a unor posibile amenințări si abuzuri pe care le întalnesc în spatiul virtual – safernet.ro.



Evenimentul „Luna Cybersecurity” este corelat cu demersurile europene în domeniul prevenirii criminalității în mediul on-line, context în care, în luna octombrie, la nivelul statelor Uniunii Europene se desfășoară o campanie destinată securității cibernetice „European Cyber Security Month”, inițiată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA).

SFAT PENTRU COPII: CE NU TREBUIE SĂ FACI ONLINE:

– Nu spune nimănui adresa ta, şcoala la care înveţi sau alte date personale despre tine sau familia ta, poze cu tine, numărul de telefon sau locul de muncă al părinţilor tăi.

– Daca simţi că ceva este în neregulă, spune părinţilor sau unei persoane adulte în care ai încredere.

– Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Puteţi închide ferestrele de chat, e-mailul sau computerul în orice moment doriţi.

– Poartă-te frumos cu ceilalţi pe internet, aşa cum o faci la locul de joacă. Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.

– Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le da nimănui, nici măcar cunoştinţelor.

– Nu uita! Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi sa vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tai informaţiile citite.

Utilizarea în siguranță și responsabilă a internetului de copii depinde în mare măsură de implicarea dumneavoastră, de modul în care stabiliţi o comunicare deschisă privind dificultățile întâlnite pe internet. Copiii au nevoie, în primul rând, de îndrumare și confirmare din partea părinților că activitățile lor online sunt sigure și utile în educația lor.

În cazul în care copilului dvs. îi place să stea pe chat, discutaţi din timp cu el despre aceste riscuri, oferindu-i sfaturi. Învăţaţi împreună mai multe despre folosirea computerului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014