Na-ti-o frânta ca ti-am dres-o

Intr-un contrast total cu zgomotul care a insotit comunicatul DNA de deschidere a unui dosar sefului ANAF, judecatorul care a primit lucrarea a decis sa o retrimita procurorilor constatând “neregularitatea actului de sesizare” si a nulitatii ordonantelor dispuse de procuror in dosar.

Daca tineti minte, Gelu Diaconu si-a pierdut functia dupa ce DNA l-a acuzat ca ar fi dispus suspendarea unor ordine ale ANAF pentru a permite obtinerea de foloase necuvenite de catre câteva milioane de copii carora li se blocasera alocatiile pentru ca li se calculase CASS.



Este vorba de un ordin ciudat care interpreta aberant legislatia si care facuse nenumarate victime deoarece pentru un câstig infim de câtiva lei se calculau contributii la nivelul salariului minim. Adica, daca un taran avea 5 lei câstigati ca dividend la actiunile depuse la SIF, i se calcula contributie la asigurarile sociale ca si cum ar fi câstigat 800 de lei.

Este la mintea cocosului ca acest dosar a fost unul cu dedicatie, menit sa-l scoata pe Diaconu din joc. Pentru ce? S-a spus ca ANAF se apropiase periculos de mult de companiile transnationale care opereaza in România si care raporteaza profituri infime.

Adica marile corporatii cu cifre de afaceri imense, mii de angajati si domenii de activitate banoase platesc statului român 2 miliarde de lei pe an, in vreme ce companiile românesti, mai multe, ce-i drept, dar cu mai putini angajati si excluse din domeniile profitabile, platesc la buget 55 de miliarde.

Daca ne uitam ce s-a intâmplat cu ANAF dupa demiterea lui Gelu Diaconu vedem ca institutia a intrat in hibernare. Executia bugetara pe primele opt luni ne arata ca, daca anul trecut era un excedent de 6,46 miliarde, anul acesta avem deficit de 3,12 miliarde, ecartul fiind de aproape 10 miliarde de lei.

Dar asta e doar o teorie. Nu putem, nu-i asa?, sa credem ca intr-o tara in care statul de drept este la el acasa se pot face dosare penale cu dedicatie, numai pentru a fi scosi din functie oameni sau pentru a fi compromisi oamenii politici.

Pai, daca ar fi asa, cred ca ar vui presa, s-ar trezi sa tipe ambasadele, Europa ar protesta, ar iesi lumea in strada…

Sau acestea sunt valabile doar pentru cei aflati de partea corecta a esichierului si când e vorba de ceilalti ne facem ca nu vedem?