Îmi doresc din tot sufletul ca muzica mea să devină cunoscută şi, din ce în ce mai mulţi oameni să o îndrăgească, găsind în ea consolare şi sprijin, afirma Ceaikovski. Această seară muzicală îi este dedicată muzicianului rus, din creaţia căruia vom asculta unicul Concert pentru vioară şi orchestră.
Cu acest Concert în Re Major, op.35, solistul Ştefan Tarara a câştigat acum doi ani Concursul Internaţional “George Enescu” – secţiunea vioară. Îndrăgit de publicul băcăuan, Ştefan iubeşte Bacăul!
Anul trecut, pe scena Ateneului, ne-a oferit în primă audiţie Concertul de vioară a lui Korngold. Născut la Heidelberg, într-o familie de muzicieni, este discipolul unor maeştri de talie internaţională: Yair Kless, Yfrah Neaman, Friedemann Eichhorn, Paul Roczek, Felix Andrievski, Leonidas Kavakos, Eugene Sârbu, Wolfgang Marschner, Grigory Zhislin, Alberto Lysy, Lewis Kaplan, Zakhar Bron şi Igor Oistrakh, Ştefan Tarara este câştigătorul a 25 de importante premii, printre care amintim: Henry Marteau (2005), Valsesia Musica (2006), Paganini (2010), Wieniawski (2011), Rodolfo Lipizer (2011), Enescu (2014). Se specializează la Zurich şi cântă în mari centre muzicale, cucerind peste tot laurii succesului.
Are treizeci de ani şi cântă magnific, pe o vioară Nicolo Gagliano, construită la Napoli. În mâinile lui Tarara ţi se pare că vioara este ea însăşi o fiinţă care vorbeşte sau şopteşte, cheamă sau invocă, în tonuri când mângâietoare când imperative. O împletire firească între artist şi instrumentul artei sale.
Radu Postăvaru este din anul 2002 dirijor la Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploieşti. Face carieră artistică ca pianist, dirijor, compozitor şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, A predat la Iaşi şi la Conservatorul de Muzică „Salmon” din Casablanca.
Provine dintr-o familie de muzicieni, a deprins dirijatul sub auspiciile maeştrilor: Ion Baciu, Ovidiu Bălan şi s-a perfecţionat la Berlin, îndrumat fiind de Olaf Koch. Este laureat al unor importante concursuri de compoziţie, pian şi dirijat în țară și străinătate, unde obţine premii, diplome și distincții. Colaborează cu toate orchestrele importante ale ţării şi a dirijat ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franța, Spania și Cehia.
Radu Postăvaru a ales să dirijeze la Filarmonica “Mihail Jora”, Simfonia a IV-a, op.36, compusă în 1877, pe care Ceaikovski a dedicat-o Nadejdei von Meck, fidela sa admiratoare.
OZANA KALMUSKI ZAREA
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.