Elevă a ”Școlii de vară la țară”: ”Aș vrea să devin jurnalistă pentru că eu consider că este o meserie care poate ajuta la dezvoltarea acestei lumi”
Patru profesori ai Palatului Copiilor Bacău și-au încheiat anul acesta concediul mai devreme pentru a face vacanța mai frumoasă elevilor din satele comunei Români, județul Neamț, cărora le-au ținut timp de cinci zile, ca voluntari, ateliere de sculptură, protecția mediului, teatru și jurnalism.
Activitățile au avut loc în perioada 22 – 26 august 2016, la Școala Gimnazială Siliștea, județul Neamț, în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului ”Școala de vară la țară”, inițiat de Asociația ”Liber la Educație, Cultură și Sport”, din București, prezidată de Oana Șiclovan, născută în orașul băcăuan Buhuși.
Beneficiari au fost 100 de elevi de clasele I – IX din comuna nemțeană în care a avut loc evenimentul. Copiii au fost atât de încântați de activitățile la care au participat încât au propus organizatorilor ca la anul să deschidă școala de vară ”de la începutul vacanței”.
”Mi-au plăcut foarte mult participanții la școala de vară, activitățile au fost foarte distractive și relaxante. Este un proiect foarte frumos pentru copiii de la țară și pentru promovarea lor și o manieră foarte educativă de a-ți petrece vacanța de vară”, a declarat într-un interviu oferit colegilor săi, în cadrul atelierului de jurnalism de la ”Școala de vară la țară”, Sabina Fercu, absolventă de clasa a VIII-a în comuna Români, elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman.
”Am luat parte la școala de vară pentru a învăța mai multe. Cred că astfel de activități sunt foarte benefice pentru copiii care participă la acest proiect, pentru că sunt foarte educative și ne învață lucruri noi”, a spus și Mihaela Aldea, în cadrul aceluiași atelier de jurnalism.
Alexandra Damian, elevă în clasa a VIII a, la Școala Gimnazială ”Gheorghe Nicolau”, Români, participantă la atelierul de jurnalism din programul ”Școlii de vară la țară”, a mărturisit la finalul cursurilor că își dorește să devină jurnalistă:
”Mi-au plăcut activitățile, au fost recreative și aveam nevoie de un plus pentru această vară care a fost cam plictisitoare. Deși îi cunoșteam pe majoritatea colegilor participanți, «Școala de vară la țară» m-a ajutat să-i cunosc mai bine și să mă apropii de ei. Aș vrea să devin jurnalistă pentrucă eu consider că este o meserie care poate ajuta la dezvoltarea acestei lumi”, a mărturisit Alexandra Damian într-un interviu acordat colegilor săi.
Voluntari în acest proiect, din partea Palatului Copiilor Bacău, au fost profesorii Nela Dumea (Cercul de Ecologie și Protecția Mediului), Laura Huiban – Bibire (Cercul Redacție presă/Radio/TV), Nicolae Livadă (Cercul de Sculptură), Ștefan Zaharia (Cercul de Teatru) dar și Adelina Păduraru și Cosmin Sârbu, foști elevi ai Clubului Elevilor Buhuși, care au antrenat copiii în jocuri de artă teatrală.
[wonderplugin_gallery id=”664″]
Parteneriatul cu Asociația ”Liber la Educație, Cultură și Sport”, din București, a fost semnat la finele anului școlar 2015 – 2016 de prof.dr. Adriana Busuioc, director al Palatului Copiilor Bacău.
Alături de profesorii băcăuani, au mai răspuns invitației de a aduce, voluntar, un plus de bucurie în viețile copiilor de țară și profesori de la Palatul Copiilor Neamț, care au organizat pentru elevii participanți la cea de-a treia ediție a proiectului ”Școala de vară la țară” ateliere de dans, clasic și modern.
”Am organizat acest proiect pentru copilașii de la țară ca să beneficieze și ei de activități la fel cum beneficiază și copiii de la oraș. Am adus cinema-ul la ei acasă, am adus o bucățică de muzeu la ei acasă, teatrul, podiumul de modă, dansul modern, dansul clasic, astfel încât să cunoască și ei toate aceste aspecte pe care copiii de la oraș le cosideră obișnuite. Copiilor le-a plăcut foarte mult să sculpteze, să învețe câteva tehnici de dans, să facă observații astronomice, să învețe niște metode de protecție a mediului și cum pot fi folosite materialele reciclate pentru a împodobi casa ori pentru a face alte obiecte folositoare în gospodărie. De asemenea s-au bucurat să afle ce reprezintă jurnalismul, să vadă o cameră video, să pună mâna pe un microfon și să ia interviuri și chiar să realizeze un ziar al comunității dar, mai ales, să cunoască un aspect important al vieții într-o comunitate: voluntariatul, pentru că au fost mulți profesori voluntari, care au venit pentru ei în această săptămână să le organizeze activități, pentru a se distra și în același timp pentru a învăța”, a declarat Oana Șiclovan, președinta Asociației ”Liber la Educație, Cultură și Sport”, intervievată de cel mai tânăr reporter de la Cercul de Jurnalism al ”Școlii de vară la țară” – ediția a treia, Mihnea Șiclovan, în vârstă de opt ani.
Alaturi de Palatul Copiilor Bacău, ceilalți parteneri ai proiectului „Școala de vară la țară” – ediția a III a – sunt Școala Gimnazială ”Gheorghe Nicolau” Români, Palatul Copiilor Neamț, Radio România Cultural și Centrul Național al Cinematografiei.
Primele două ediții ale proiectului ”Școala de vară la țară”, inițiat de Asociația ”Liber la Educație, Cultură și Sport”, din București, au avut loc în comune din județul Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.