15 ianuarie 2025

Este sau nu politizata schimbarea directorilor din scoli si licee?

A trecut deja o saptamâna, asa cum am scris si noi in mai multe articole in editiile anterioare, de când s-a decis ca in mai multe scoli si licee managementul sa fie asigurat de alti directori si directori adjuncti. Schimbari au fost si in anii trecut, am mai scris despre asta, dar deciziile luate acum au incins mai mult ca niciodata spiritele, mai ales in municipiul Bacau.

S-a ajuns la petitii online, chiar la proteste la Inspectoratul Scolar. Se cer explicatii, s-au depus memorii, sunt si amenintari de revolte la inceput de an scolar. Toate aceste numiri se fac, conform prevederilor legale actuale, de catre Inspectoratul Scolar Judetean, sub forma de detasari in interesul invatamântului.



Fiecare detasare incepe la 1 septembrie si se finalizeaza pe 31 august anul urmator, practic cât tine un an scolar intreg. De ce se schimba an de an directorii? Sunt sau nu aceste modificari in conducerea unitatilor de invatamânt politizate? (Roxana Neagu, Andreea Gavrila)

„Detasarile pe functiile de conducere se fac conform calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, in perioada 11 – 16 august. Trebuie sa se inteleaga ca mai presus de functia ocupata, de dorintele noastre de a ne dezvolta profesional, nu trebuie sa uitam ca suntem profesori in primul rând. Si lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l crestem si sa-l pastram apoi din momentul in care intram intr-o sala de clasa si pâna in momentul in care iesim la pensie, este sa avem curajul sa ne uitam in ochii elevilor nostri. Si toate acele valori morale pe care avem obligatia sa le educam in copiii din fata noastra sa le pastram si pentru noi insine.

Cine nu poate sa faca asa ceva, din punctul meu de vedere, nu are ce cauta intr-o sala de clasa. Nu intentionez, cu toata tulburarea din zilele acestea, sa intru in acest joc. Sper sa reusesc sa nu fiu pusa in situatia de a da socoteala elevilor, parintilor, presei, de anumite nereguli ale colegilor mei, pentru ca nu vreau sa fac lucru acesta. Sunt directori pe care tot eu i-am numit in anii trecuti si care acum nu au mai primit prelungire de mandat. Sunt si directori membri activi sau simpatizanti si de la PSD, si de la PNL, care au primit numiri noi, exemple sunt multe, se stiu deja, sunt directori si de la PSD si de la PNL care nu au mai primit numiri noi. Apoi, in Inspectoratul Scolar lucrez cu oameni cu state vechi in PNL, dar si cu cei de la PSD, si nu au fost probleme.

Cu toata sinceritatea o spun, aceste decizii au fost luate urmare a unor analize clare, fara resentimente. Ca inspector scolar, eu trebuie sa-mi fac o echipa cu care sa pot lucra. Sa am in colegii directori adevarati colaboratori. Nu pot lucra cu oameni care nici macar nu repecta legea sau care nu iau masuri imediate atunci când situatia o impune. Cum sa fie schimbari politice când tot eu am facut aceste numiri, an de an, din 2012 de când sunt inspector scolar general?”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general pe Bacau

„Nu este rolul meu sa comentez deciziile inspectorului scolar general. Eu le voi face o evaluare directorilor de scoli si licee abia la sfârsitul anului viitor, când vom avea o executie bugetara completa. Voi judeca doar calitatile administrative ale acestora. Doar atât, nicidecum pe cele care privesc actul educational.”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau

„Cred ca era necesar sa existe o consultare, cu intregul corp profesoral. Aceste numiri trebuie facute pe criterii profesionale, de performanta, dar cum la conducerea Inspectoratului Scolar se afla un membru important al PSD, vârf de lance in campania din alegerile locale, cu tot respectul pentru doamna profesor Sotcan, nu se poate spune ca aceste functii nu s-au dat si politic. Pentru binele institutiilor de invatamânt si ca sa nu se mai faca experimente pe elevi si profesori, era nevoie sa se stabileasca niste criterii clare, iar procedura sa fie transparenta.”
Ionel Palar, presedintele PNL Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img