Multa lume face comparatia cu iacobinii din timpul Revolutiei franceze, care facusera din ghilotina principalul argument ideologic. Cert este ca Justitia din România are o imagine tot mai proasta iar ultimul eurobarometru consemneaza o neverosimila rata de incredere de doar 35 la suta.
Practic, intr-un an, increderea in justitie a cazut cu 13 la suta, România fiind tara cu cel mai mic procent de cetateni care au incredere in sistemul judecatoresc.
Desigur, putem da vina pe moguli, televiziuni, interese ascunse ale puscariabililor, manipulare si asa mai departe. La fel de bine, insa, putem descoperi ca sistemul juridic functioneaza pe alese, ca unii sunt saltati si altii, nu, ca se aresteaza preventiv pentru fapte de acum 10 ani sau mai bine doar pentru ca persoana respectiva sa fie aratata cu catusele camerelor de televiziune.
Adevarul este undeva la mijloc insa nu putem sa nu observam ca Justitia a devenit un sistem inchis, autosuficient, care se impotriveste oricarei idei de reforma. Din pacate, noile coduri adoptate in vremea regimului Basescu au contribuit din plin la aceasta problema.
Nu vorbesc despre faptul ca aceste coduri au trebuit sa fie corectate de prea multe ori de Curtea Constitutionala, ci de faptul ca arestul preventiv, dintr-o masura exceptionala, a devenit o obisnuinta ca urmare a faptului ca procurorul poate cere intemnitarea unui suspect nu pe baza unor probe, ci pe baza unor suspiciuni.
Nu trebuie sa fii geniu sa vezi ca o prea mare parte a dosarelor scoase de la naftalina sunt cu dedicatie si ca exista anumite persoane care sunt ocolite cu grija. Din acest punct de vedere comparatia cu iacobinii este rezonabila. Iar efectul se vede.
Problema care se pune este ce se va intâmpla in continuare. Deja s-a vazut, la alegerile locale, ca arestarile nu mai impresioneaza alegatorul.