Miercuri, bacauanii au fost in rând cu lumea civilizata doar timp de câteva ore, cât a curs apa la robinete. Adica pâna in jur de orele prânzului când a venit anuntul bomba: s-a produs o noua avarie la conducta de apa, când tocmai spuneam ca s-a remediat cea de luni noapte, de la Barati.
Practic, la reumplere, controlata spun autoritatile, a retelei de 20 de kilometri cu apa, segmentul unde aceasta a fost subreda a cedat. De aceasta data s-a intâmplat la Stejaru, comuna Scorteni, dar, putea fi in oricare punct al traseului care n-a fost prins la reabilitare, in acelasi timp cu prima investitie majora pe apa, finalizata in 2010, executata cu fonduri europene.
„De aceasta data, n-a plesnit un manson, ci teava cu totul, armatura conductei este pe câmp. Este un tronson serios de retea care trebuie inlocuit. Avaria este foarte serioasa si estimez ca trei zile nu vom avea apa”, a anuntat inca de ieri, de cum a ajuns la Stejaru, primarul Bacaului Cosmin Necula.
Cei care au mai avut timp si erau acasa au reusit sa-si faca rezerve de apa cu cea a mai ramas pe retea de dimineata. Cei care n-au reusit, aplica reteta de marti: coada la pompe, la rezerva de apa a primariei, fuga la supermarket dupa toata apa plata de la raft.
Muncitorii de la Compania de Apa (CRAB) s-au apucat de lucrat, in timp ce pe internet nervii s-au incordat, iar oamenii au inceput sa-si exprime nemultumirea cu privire la aceasta situatie.
„Câta incompetenta. Eu nu am apa de 36 de ore!”, spunea un cititor pe site-ul nostru, www.desteptarea.ro. „Defectiunile la reteaua de apa sunt mai dese decât ploile”, a comentat altcineva.
Tubul de azbociment care a cedat are o lungime de sase metri. „Acesta va fi inlocuit cu un tub de otel. Lucrarea va dura, estimez eu, pâna joi dimineata, urmând ca apoi sa trecem la umplerea instalatiei si sa ne rugam sa nu mai cedeze in alt punct”, a declarat directorul CRAB, Razvan Gaina.
Pe de alta parte, s-a adus in discutie, din nou, rezerva de apa. „Proiectul exista din 2007, dar nimanui nu i-a pasat sa il realizeze. Va spun ca voi lua masuri urgent si chiar anumite capete vor cadea”, a mai spus primarul, fara sa rosteasca numele directorului CRAB, Razvan Gaina.
„Cred ca acum se va face, pentru ca exista o intentie mai mare decât a fost pâna in prezent”, a spus directorul companiei. Dar, si aceasta presupune anumiti pasi. Reactualizarea proiectului, eventual o licitatie si abia apoi executia. Adica timp, cu sabia deasupra capului, cu alte cuvinte posibilitatea unei noi avarii oricând.
O investitie … fara coada
In anul 2010, primaria a finalizat proiectul de imbunatatire a sistemului de alimentare cu apa, colectare si tratare a apelor uzate din municipiu, in valoare de 52 de milioane de euro, din care 39 nerambursabile. Prin acest proiect s-a realizat conducta de la barajul de la Valea Uzului pâna la Stejaru, integral din fonta, in lungime de 43 de kilometri si statia de tratare a apei de la Barati. Restul de 19 kilometri de conducta de azbociment de la Stejaru la Barati n-au mai fost inlocuiti.
Motivele au fost de ordin financiar, dar cert este si ca in ultimii sase ani continuare investitiei n-a fost o prioritate. In loc sa dea bani pentru sistemul de termoficare aflat in colaps, Primaria Bacau putea investi 12-14 milioane de euro in reabilitarea conductei de apa.
„Nu se poate spune ca nu era necesara statia de tratare, dar nici schimbarea retelei n-a fost o prioritate pâna acum. Nu vreau sa comentez de ce”, a mai precizat Gaina.
Cel putin doua avarii majore, pe an – regula in Bacau
Si in 2015 bacauanii au trecut prin acelasi tip de experienta. Mai intâi la inceputul lunii ianuarie, când un segment al magistralei a cedat la imbinari, in zona Darmanesti.
Culmea, era vorba despre conducta noua, montata cu fonduri europene care a cedat pentru prima data in patru ani. Orasul a ramas fara apa trei zile. „Este o conducta pe care o vor avea stra-stranepotii nostri”, a comentat ieri directorul CRAB, mentionând totusi ca astfel de incidente sunt posibile, dar nu o spartura in teava, de aceasta dimensiune.
Urmatoarea avarie majora a avut loc in luna mai. Conducta a cedat in zona Valea Budului, iar reparatiile au durat, din nou, trei zile. Oamenii au avut apa cu program.
Iar aici vorbim doar de avariile majore, nepunând la socoteala alte intreruperi de scurta durata.
Intre timp, din 2010 incoace apa si canalizarea s-au scumpit aproape in fiecare an. Singura scadere a tarifului a fost la inceputul acestui an, datorita scaderii TVA la 9 la suta.
Avaria a aparut la scurt timp dupa ce Razvan Gaina daduse cont in fata Consiliului Local despre avaria care, credeam, abia se rezolvase.
Interpelarea a apartinut independentului Cristian Ghinghes, care a dorit sa stie de ce se intâmpla aceste avarii, nu inainte de a mentiona ca salariul mediu la CRAB este de 3.000 de lei, potrivit unui raport al institutiei.
„Un inel de cauciuc a cedat, dar practic, populatia n-a avut apa o zi”, a vrut sa precizeze directorul Razvan Gaina, desi bacauanii n-au avut apa de la ora 23, 15 august, pâna in jurul orei 6-7, 17 august.
Apoi, a dat vina pe teava veche de 20 de ani care ar urma sa fie inlocuita nu prea curând, in 2018.
„Atunci, de ce nu avem rezerva de apa?”, a replicat Cristian Ghinghes. „Rezerva de apa nu ar acoperi in totalitate necesarul, poate doar livrarea cu program. Dar, aici este o problema. Daca am duce din fronturile de captare de la Gheraiesti si Margineni in statia de la Barati am avea probleme cu turbiditatea. Am da oamenilor apa murdara, care practic se pierde, nu se poate folosi. Dar, totusi, exista un proiect de realizare a rezervei, ar costa circa 2 milioane de lei”, a declarat Gaina.
Apoi, directorul a fost amenintat cu demiterea. „Consiliul Local poate cere demiterea dumneavoastra oricând, fiind actionar majoritar al companiei”, i-a reamintit Ghinghes.
„Plec singur daca este ceva ce mi se poate imputa mie, dar eu sunt un simplu angajat, mi-am facut datoria, am atras atentia actionarului majoritar ca trebuie sa faca anumite investitii. Am adrese in acest sens”, a replicat scurt Gaina.
Primarul Cosmin Necula n-a vorbit despre demitere, dar a spus ca vede normal ca investitiile care vizeaza reteaua de apa sa fie gestionate de CRAB, nu sa fie toata puterea concentrata in mâna primarului, iar aceasta va fi modalitatea de lucru in viitorul apropiat in ceea ce priveste institutiile subordonate cu personalitate juridica.
Imediat dupa interpelare, Gaina a cerut permisiunea de a pleca. La nici o ora de la acest eveniment, primarul a anuntat ca trebuie sa paraseasca sedinta pentru ca a aparut o noua avarie, de aceasta data, majora!
Primaria pune la dispozitie apa potabila in urmatoarele locatii:
Parcul Nord, Directia de Asistenta Sociala de pe strada Stefan cel Mare, Biserica Ortodoxa „Sf. Neculai”, Parcul Catedralei, Teatrul „Bacovia”, Primaria Bacau, Casa de Asigurari de Sanatate, Biserica „Sf. Dumitru”, sediul Primariei II (din Piata Centrala).
Decizia a fost luata in Consiliul Local intrunit de urgenta aseara. Suma alocata: 50.000 de lei.
Totodata, Primaria distribuie populatiei si apa nepotabila, in mai multe puncte din intreg orasul: str. Mioritei (Liceul PTTR), str. Razboieni (Starea Civila), str. Garii (Gara), str. Aeroportului / str. Republicii, complex Aviatori, Narcisa / Potcoava, Piata Sud, str. Cornisa Bistritei / str. P. I. Andreescu, str. Stadionului / Str. Miron Costin, Bulevardul Alexandru Cel Bun (Adriatica), Biserica ”Sfântul Nicolae”, str. Neagoe Voda / str. Martir Horia, str. Banca Nationala / str. Mioritei, str. Aprodu Purice.
Restrictionari de apa la Spitalul Judetean
„Pâna acum nu am avut probleme. Avem rezerve de apa pentru doua zile fara a afecta nicio sectie, deci pentru un consum normal. Prima avarie nu ne-a afectat. Insa daca vorbim de trei zile fara apa in reteaua publica, asta ma determina sa iau deja masuri. Asa ca, pe timp de noapte, vom restrictiona consumul de apa peste tot. Speram insa sa nu avem probleme si sa se rezolve avaria.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau
„Este un calvar! A fost avarie o zi, marti, am ramas fara apa, am reprogramat toti clientii. I-am rechemat ieri pe toti, ca sa ma trezesc iar ca nu este apa. Nu se poate asa ceva! Este inadmisibil. O sa dam faliment din cauza acestor avarii, acum, in plin sezon”, ne-a declarat revoltat Vlad – Costin Gradinaru, administratorul unui salon de infrumusetare din zona centrala a Bacaului.
.