Stiam ca Salvador Dali se joaca genial cu formele si culorile lumii, cu vorbele, dar când mi-a spus ca sportul este rugaciunea trupului m-a tulburat ca un poem pe care aș vrea să-l port mereu in suflet. Zicerea lui avea farmecul unui bob de roua care zâmbea inocent in asteptarea primei raze de soare.
Abia când am ajuns in Spania și am văzut peste tot oameni alergând pe terenuri publice de sport sau in parcuri, jucând tenis, fotbal sau volei, zbenguindu-se de poveste cu pruncii prin publice locuri de joaca desprinse parca din imaginatia lui Walt Disney, am priceput cum de i-a trecut lui Dali prin cap si minunea aceea de gând travestit in metafora imperiala: sportul este rugaciunea trupului…
Pentru a aprecia calitatea vietii unei comunitati, nu te intereseaza doar câte kile de carne si pâine se infuleca pe cap de locuitor, care este rata somajului sau cum se bucura/ofteaza banii prin nu stiu ce conturi, ci si elemente raportate la calitatea consumului de timp liber si practicarea sportului.
Am devenit o tara care nu-si mai respecta nici macar pruncii. Priviti catre locurile de joaca ale copiilor. Cele mai multe dintre ele sunt un pericol public, surse sigure de accidente. Parcurile civilizate, spatiile publice amenajate pentru sport sunt raritati. Zapaciti de zeul profit sau de saracie, românii au intrat intr-un fel de greva ticnita a sportului.
Regretatul Muhammad Ali ne-a sugerat ca marii campioni nu se nasc inghesuind câtiva inși in salile de sport ultradotate, ci promovând competitia aceea uriasa, permanenta, in care sunt cuprinsi milioane de oameni care au credinta ca miscarea este sursa de sanatate si civilizatie. Pentru locuitorii tarilor normale la cap sportul este o adevarata religie, face parte din din gena bucuriei lor.
Esecul nostru umilitor de la actuala Olimpiada nu este intâmplator. Sportul a devenit asociat cu marea coruptie. Sa fii tara care a uimit lumea cu Nadia Comaneci, dar sa nu obtii la o competitie olimpica de gimnastica nici macar o singura medalie este o adevarata rusine nationala. Am uitat si de rugaciunea trupului.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.