Surpriza marti dimineata pentru locuitorii municipiului. N-au avut cu ce se spala pe fata sau pe dinti. Nu mai vorbim de altele, apa necesara la toaleta sau bucatarie.
Cine avea curiozitatea sau inspiratia sa se uite pe site-ul Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB) avea sa afle ca la ora 21.30 a avut loc „o avarie la conducta de aductiune a apei de la Valea Uzului, in zona localitatii Margineni. Programul de furnizare va fi restrictionat ca debit si presiune.”
De la ora publicarii comunicatului, pâna dimineata, bacauanii au aflat ca „restrictionat” inseamna de fapt oprit cu totul, iar reluarea programului „normal” avea sa se faca abia spre seara.
Daca dimineata nu se stia clar unde anume era avaria, pe la orele amiezii s-a descoperit.
„Este vorba despre o garnitura care a cedat, cum sunt si garniturile in casa. Nu le poti face mentenanta si nici nu stii când vor ceda”, a explicat, contactat telefonic, directorul CRAB, Razvan Gaina.
O echipa consistenta de muncitori a fost trimisa sa descopere, rudimentar, prin sapaturi unde este avaria, ca sa se inceapa lucrarile. Mai multe curti ale oamenilor care au case in apropiere au fost inundate, dar „panta acolo este mare si cum a fost seceta in ultimul timp, toata apa s-a dus in pamânt”, ca sa il citam pe directorul Gaina.
Reumplerea completa dureaza 24 de ore
Directorul CRAB a anuntat ca imediat ce se remediaza problema va incepe reumplerea retelei. De la momentul la care incepe procedura, pâna ajunge apa la robinete dureaza.
„Circa 24 de ore, pentru ca sunt 20 de kilometri de retea. Ce a mai ramas pe conducta, s-a mai folosit pâna la amiaza”, a mai explicat directorul Gaina.
Asadar, miercuri dupa-amiaza ar urma sa avem apa la un debit normal.
Sistari dupa sistari, in special vara!
Numai din luna iunie incoace, la o numaratoare a comunicatelor postate pe site-ul furnizorului se poate vedea ca apa a fost intrerupta programat sau in urma unei avarii de sapte ori.
In cazul interventiilor anuntate, oamenii au avut timp sa-si faca provizii, in rest…fiecare s-a descurcat cum a reusit.
Cele mai multe intreruperi au fost luna trecuta in incercarea de a conecta noua conducta de apa de pe strada Milcov cu cea existenta. Din acest motiv, jumatate sau un sfert de oras a ramas fara apa de mai multe ori.
O solutie ar putea fi sa existe o rezerva de apa. „Realizarea acestuia ar costa 2 milioane de lei. Nu este o suma foarte mare. S-ar crea o retea de conducte din care sa ne alimentam in astfel de situatii. Pe de alta parte, conducta principala trebuie inlocuita cu una de fonta, nu de azbociment cum este acum, ca sa faca fata debitului. Aici, sumele ar fi foarte mari, de aceea ma gândesc la fonduri europene”, a declarat primarul Cosmin Necula.
CRAB are in lucru un astfel de proiect pe care intentioneaza sa-l implementeze cu fonduri europene. Când si cu ce costuri pâna atunci, ramâne de vazut.
Bacauanii au luat cu asalt izvorul de pe strada Chimiei inca de la ora 8. Când au vazut ca n-au apa, s-au inarmat cu bidoane, galeti si resemnati s-au asezat la coada pentru a-si lua apa. Unii chiar cereau intariri, adica mai multe recipiente din plastic prin telefon, celor ramasi acasa. Cei care n-au avut rabdare sa stea aici, au facut un drum pâna la Margineni. Acolo sunt doua izvoare cu apa la care in scurt timp s-a format coada.
La fel de repede s-a epuizat apa si in supermarketuri si la magazinele de cartier. Apa imbuteliata la cinci litri a fost la mare cautare, macar pentru a gati, dupa cum comentau oamenii.
Ieri dupa amiaza primaria a pus la dispozitia locuitorilor cisterne cu apa in mai multe zone din oras.
„Conducta de apa este foarte veche. De la Stejaru pâna in Bacau n-a fost inlocuita si cedeaza. Inlocuirea integrala ar costa 12-14 milioane de euro. Vom incerca sa accesam banii pâna in 2020. O astfel de investitie ar mai reduce din frecventa avariilor.”
Razvan Gaina, director Compania de Apa Bacau
In mai multe zone din oras, Primaria a trimis cisterne cu apa nepotabila.
[wonderplugin_gallery id=”653″]