Ne place sa criticam regimurile represive din tarile musulmane sau cele autoritare din tari ca Rusia sau China pentru ca nu acorda libertatea de exprimare cetatenilor, insa nu bagam de seama ca in tarile pe care ne place sa le credem democratice situatia devine tot mai dificila.
In articolul „The muzzle grows tighter” (Botnita se strânge tot mai mult), „The Economist” trece in revista situatia libertatii de expresie din tarile UE. Si rezultatul nu este foarte imbucurator:
„Europa e plina de legi arhaice care criminalizeaza anumite aspecte ale discursului politic.
In noua state din UE e o crima sa insulti onoarea altui stat, in 16 state e pedepsita insultarea simbolurilor statale; calomnia e pedepsita in 23 de state ale UE dar pedeapsa e mai mare daca sunt calomniate autoritatile in Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Olanda si Portugalia” – se arata in articol.
Franta a incriminat „apologia terorismului” in 2014 iar in zilele de dupa atacul asupra Charlie Hebdo procurorii au instrumentat 69 de cazuri pe baza acestei acuzatii.
Multe tari au implementat sau revizuit legi impotriva discursului intolerant care sunt extrem de vagi.
De exemplu, Briggite Bardot, cunoscuta aparatoare a dreptului animalelor, a fost condamnata de cinci ori in Franta pentru incitare la ura rasiala deoarece s-a plâns de metodele prin care se obtine carnea „halal”.
Conform traditiei musulmane, animalele trebuie scurse de sânge iar uciderea lor se face doar prin taierea carotidei, ceea ce, spun activistii pentru drepturile animalelor, cauzeaza o suferinta inutila.
Multe tari europene au legi referitoare la „blasfemie”. The Economist scrie ca o activista de stânga din Spania, Rita Maestre, a fost condamnata in luna martie pentru „insultarea sentimentelor religioase” in urma unui protest intr-o capela catolica. Politia daneza a deschis un dosar penal impotriva unui barbat care a ars un Coran, pe baza unei legi care nu a mai fost aplicata din 1946.
Concluzia este evidenta: botnita se strânge si in „lumea libera”. E bine sa vedem care e situatia in tarile cu regimuri autoritare dar ar fi bine sa vedem si care e situatia la noi acasa.