27 noiembrie 2024

Bacaul, centru regional al Asociatiei Municipiilor

Aseara, Centrul de Afaceri a gazduit intâlnirea primarilor de municipii din Regiunea Nord-Est, sub egida Asociatiei Municipiilor din România. Incepând de miercuri, Bacaul a devenit filiala regionala a acestei asociatii care sprijina si reprezinta interesele autoritatilor locale in raport cu cele ale statului. Din asociatie fac parte 102 municipii din intreaga tara.

La sedinta au participat primarii municipiilor Bacau, Moinesti, Onesti, Botosani, Dorohoi, Iasi, Pascani, Piatra Neamt, Roman, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Falticeni, Radauti, Vatra Dornei, Vaslui, Bârlad, Husi.



Presedintele Asociatiei este Robert Negoita, primar al sectorului 3 al capitalei.
La finele intâlnirii, care a fost una de lucru, cu usile inchise, presedintele Robert Negoita si primarul Bacaului Cosmin Necula au sustinut o conferinta de presa in care au anuntat cele mai importante aspecte dezbatute.

„O problema majora cu care ne confruntam este lipsa personalului in administratia locala, unii dintre angajati preferând sa plece in administratia centrala. In acelasi timp, circa 30 de institutii verifica activitatea primariei, care este complexa. Nu dorim sa fim mai putin controlati, dar o impartire a responsabilitatii este extrem de importanta.

Daca un angajat este tras la raspundere pentru o greseala administrativa, la fel trebuie tras la raspundere si un functionar care a facut exces de zel”, a declarat presedintele Robert Negoita. Pe de alta parte, s-a discutat si despre salarizarea din primarii, mult sub cea a aparatului administrativ central.

„Am organizat concurs pentru un post de consilier juridic. Cine vine sa contrasemneze proiecte de milioane de euro, cu o raspundere foarte mare, când salariul este de 1.200 de lei? Nu s-a prezentat nimeni la concurs. Nu vorbim de o crestere peste noapte a acestor salarii, dar macar o egalizare cu a celor din consilii judetene sau prefecturi.

In primarie un jurist este platit cu 1.200 de lei, la consiliul judetean cu 1.600 si in prefectura cu 2.500 de lei”, a punctat primarul Cosmin Necula, care a vorbit despre necesitatea unor salarii decente si a perfectionarii personalului. Acesta a anuntat, cu acest prilej, ca a lucrat deja la o noua organigrama, iar in perioada urmatoare, nu are alte solutii la indemâna decât sa apeleze la transferuri de la alte institutii pentru a umple golurile din aparatul administrativ local.

Pe de alta parte, a punctat si Robert Negoita, in hatisul imens al legislatiei, ceea ce mai lipseste primarilor este consultanta.

„Avem nevoie de specialisti care sa ne sprijine, sa ne ajute sa descâlcim numeroasele legi”, a spus acesta.

Iar, prin intermediul asociatiei, primariile pot obtine sprijin de la un corp de experti pe diferite domenii, de la resurse umane, la arhitectura sau fonduri europene. „Sunt foarte multumit ca pot apela la specialisti pe care ma pot baza si pe care nu trebuie sa ii platesc”, a declarat in completare primarul Necula.

Regiunea Nord-Est are probleme specifice

In urma discutiilor avute cu cei prezenti la intâlnire s-a ajuns la concluzia ca desi problemele primarilor sunt in proportie de 80 la suta similare, totusi regiunea cea mai saraca a României are chestiunile sale punctuale. „Da, primarii se plâng ca au bugete prea mici, nu au investitori care sa constituie zone economice puternice si din pacate nici nu s-au derulat investitii importante in localitatile lor”, a precizat presedintele organizatiei, Robert Negoita.

Iar Moldova mai are o chestiune urgenta, de care nu se pot plânge cei din Ardeal sau Transilvania: lipsa unei autostrazi care sa ne lege de restul tarii. „S-a ajuns in sfârsit la un punct de normalitate, in care nu mai conteaza din ce punct pleaca, Bacau, Iasi sau Vaslui, ci sa se faca”, a punctat si primarul Necula.

Cu ajutorul asociatiei, regiunea va putea sa faca un lobby mai intens si sa aduca pe agenda publica si in legea bugetului national si o finantare mai rapida a acestui obiectiv, inainte de termenul 2020 pentru realizare abia a unui studiu de fezabilitate.

Asociatia Municipiilor din România functioneaza cu bani proveniti din cotizatii ale membrilor. Bacaul achita 0,30 bani pe cap de locuitor, populatia declarata fiind de 133 de mii de locuitori. Un sediu in Bacau a asociatiei va presupune un birou cu angajati, care vor fi platiti din fondurile organizatiei. Acesta se va afla in sediul primariei si va avea unul, maximum doi angajati.
Primarul Cosmin Necula indeplineste functia de vicepresedinte in Comitetul Director si presedintele regional.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014