Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau functioneaza la cota de avarie.
La adulti, sunt in prezent doar sase medici care asigura acest serviciu, iar la copii, la fel. Mai grav este ca un medic de la UPU Adulti si-a aratat intentia de pensionare, iar un altul deja s-a pensionat si lucreaza in contract de prestari servicii incheiat cu spitalul, dar poate pleca oricând. Doar garzile mai sunt asigurate, ocazional, de inca doi medici de familie, care lucreaza tot in contract de prestari servicii cu spitalul.
Dar nimic nu este cert. Si la UPU Copii, desi sunt sase medici, unul este plecat la un curs de perfectionare pentru sase luni si deja s-a creat un dezechilbru. Daca se mai imbolnaveste un doctor, situatia ar fi si aici critica.
„Cu numai sase medici, pe fiecare circuit, adulti si copii, care lucreaza full time, adica au contracte cu spitalul pe norma intreaga, nu pot sa asigur urgenta, in conditii bune. Pe adulti situatia este mai critica, pentru ca medicii de aici asigura urgenta si in UPU, dar fac garzi si pe SMURD. Ca sa nu mai vorbim ca este si perioada de concedii de odihna. Efectiv nu ai cum sa intinzi aceste garzi, nu ai cum sa asiguri liberele legale.”
Adrian Popa, managerul Spitalul Judetean de Urgenta Bacau
Urgenta pe SMURD a fost introdusa in urma cu trei-patru ani si este asigurata prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), dar salariile vin tot prin Ministerul Sanatatii. Pe salvarile SMURD, de tip terapie intensiva, trebuie sa fie obligatoriu un medic de urgenta si un asistent medical de urgenta. Iar garda SMURD nu se face la Urgentele spitalului, ci la ISU Baacu.
Deci medicul si asistentul medical de urgenta, intr-o garda SMURD este dislocat acolo. Garda in UPU inseamna 12 ore cu 24 libere. Pe o linie de garda trebuie sa fie doi medici. Deja trei medici / zi sunt in lucru. Tocmai de aceea, in lipsa de cadre (deocamdata nu se poate vorbi si de o lipsa de asistenti, in total pe cele doua circuite fiind 57, din care 12 la copii), au fost situatii când acest program nu a fost respectat in totalitate. De aici si criza, care se acutizeaza.
Posturi scoase la concurs, dar fara nicio solicitare. Deocamdata.
Conducerea spitalului spune ca in organigrama ar mai fi cinci posturi vacante la UPU Adulti (unul este blocat pentru ca medicul care il ocupa si-a luat concediu fara plata, dupa ce a prins un contract avantajos in Kosovo). Doua posturi sunt scoase deja la concurs de doua saptamâni, dar nimeni nu s-a aratat inca interesat.
Pentru o perioada de trei luni, in primavara, a mai venit un medic, de la Iasi, dar care a plecat, pentru ca a cerut si o locuinta temporara de serviciu si nu i-a fost data. „Nu am avut cum sa-i promit nimic, insa am facut demersuri sa deblocam si aceasta situatie, mai ales ca in municipiul Bacau este construit un bloc in acest sens, e drept ca pe proiectul Spitalului Municipal. Dar sunt promisiuni ca acel bloc va fi dat in folosinta”, a precizat managerul spitalului, Adrian Popa (subiect asupra caruia vom mai reveni in editiile noastre viitoare).
Un medic la UPU are in jur de 4.500 de lei, salariu net. Medicul sef de la UPU ajunge si la un salariu „in mâna” de 6.000 – 7.000 lei. E mult, e putin? Nu putem noi aprecia. Cert este ca ritmul de lucru este insa unul infernal. O spun statisticile! Cu o adresabilitate de circa 150 – 200 de cazuri pe garda, in weekend chiar mai mult, cu circa 70.000 de prezentari / an, uzura fizica si psihica este enorma.
Ultimele angajari in spital au fost pe sectiile endocrine si ATI (anestezie si terapie intensiva), dar si la laboratorul de analize.
Din luna octombrie, Guvernul intentioneaza sa plateasca si tot ce inseamna garzi suplimentare (tocmai acele garzi efectuate peste program, conform contractului de munca). Tot Ministerul Sanatatii a mai precizat ca asa numita garda obligatorie va beneficia si de acordarea unui spor de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce nu se face acum.