La frumoasele realizari din ultima vreme ale Scolii Populare de Arte si Meserii Bacau, care a împlinit în 2015 saizeci de ani de activitate, se adauga si editarea unei reviste proprii. Aceasta se numeste „Armonii în timp” si va avea o peridiocitate anuala.
Numarul recent aparut se deschide cu un interviu al directoarei scolii, Olguta Pâtu, care raspunde la întrebarile lui Victor Mitocaru, creionând un profil al acestei institutii de cultura.
Aflam astfel ca, în anii din urma, s-a produs o interesanta diversificare tematica a cursurilor, ca exista multe proiecte, si ca scoala este o prezenta activa la multe manifestari culturale judetene si nu numai. Copiii si tinerii care vin aici (iar în acest an scolar numarul cursantilor s-a dublat) au posibilitatea de a frecventa cursurile de canto (muzica populara si usoara) si pot învata sa cânte la pian, orga, instrumente de suflat, chitara. De asemenea, ei se pot orienta spre sudiul picturii, sculpturii, graficii, designului. Si nimeni nu-i opreste sa-si încerce puterile în arta literara, în cadrul Cenaclului Serile literare.
Cert este ca, de-a lungul timpului, multi dintre fostii învatacei ai scolii au devenit artisti cunoscuti, consacrati. Si tot la fel de sigur este faptul ca preocuparea majora a profesorilor de la scoala este aceea de a-i pregati serios pe cursanti, de a-i motiva, stimulându-le potentialul creator. Interesant este apoi ca, la ora actuala, scoala are clase externe în alte localitati, cum ar fi Darmanesti (pictura, grafica), Sanduleni (clase de dansuri populare, de cusut si tesut) si Brusturoasa (clasa de muzica populara).
De notat este si buna colaborare, dat fiind specificul activitatilor, cu Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Bacau. Un alt interviu din sumarul periodicului evoca, prin vocea profesorului Mihai Popa, personalitatea lui Alexandru Hutanu, mesterul care a facut adevarate minuni la clasa de sculptura în lemn.
Tot la sectiunea Recuperari este publicat si un portret al lui Gheorghe Patrar ( fost director al scolii), cu accent pe cercetarile acestuia în domeniul etnografiei. Nu aveau cum sa lipseasca din „Armonii în timp” marturiile, crezul profesorilor Dumitru Sascau, Ana-Maria Mac, Dorin Macovei, Marinela Ciuchi, Dorina Blanaru, Maria Salaru, Oana Daniela Timofte, care vorbesc, cu multa caldura, despre familia artistica a scolii, despre bucuria lor de a transmite elevilor pasiunea pentru frumos. Dar cel mai sensibil segment al revistei este acela dedicat creatiei tinerelor condeie, unde gasim poezie si mici proze ale unor elevi îndragostiti de literatura.
Cu o grafica placuta, cu multa iconografie, „Armonii în timp” contine, dincolo de informatie, o calda invitatie de a pasi pragul Scolii Populare de Arte si Meserii. Aici cursurile sunt gratuite si iubitorii de frumos pot afla câte ceva din tainele mestesugurilor traditionale si ale artelor.