2 noiembrie 2024

Menopauza prematură accelerează îmbătrânirea femeilor

Menopauza și tulburările de somn premature care pot rezulta în această perioadă a vieții femeilor par să explice îmbătrânirea accelerată a acestora, potrivit unor studii publicate în analele Academiei americane de științe (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS), citate luni de agenția France Presse.

„Studiul nostru este primul care arată că menopauza grăbește îmbătrânirea”, tranșând dezbaterea cu privire la a ști care dintre aceste fenomene provoacă sau sunt rezultatul celuilalt, a declarat Steve Horvath, profesor de genetică umană la facultatea de medicină Universității California din Los Angeles (UCLA), autorul principal a două lucrări separate pe această temă.



Rezultatele cercetării sugerează că ambii factori pot crește riscul de contractare a anumitor boli sau de moarte prematură în rândul femeilor.

Această cercetare ar putea ajuta în viitor să se determine care este momentul când terapiile hormonale oferă cele mai eficiente efecte anti-îmbătrânire, limitând riscurile pentru sănătatea femeilor, a spus dr.Horvath.

În primul studiu elaborat asupra menopauzei, oamenii de știință au analizat un biomarker chimic legat de îmbătrânire prin examinarea mostrelor de ADN de la peste 3.100 de femei. Ele au participat la patru mari cercetări la nivel federal, inclusiv una întinsă pe 15 ani, a celor mai comune cauze de deces, handicap și calitate precară a vieții la femeile aflate la menopauză.

Ei au măsurat vârsta biologică a celulelor sanguine, saliva și interiorul obrajilor pentru a explora relația dintre vârsta cronologică a participantelor și vârsta lor biologică.

„Am stabilit că menopauza accelerează îmbătrânirea celulară în medie cu 6 la sută”, a spus dr.Horvath. „Aceasta nu înseamnă enorm, dar face o diferență care se acumulează în cursul vieții femeilor”, a remarcat specialistul.

Cu cât o femeie este mai tânără când începe menopauza, cu atât îmbătrânește mai repede sângele ei, se arată în studiu.

Dr. Judith Carroll, profesor de psihiatrie la institutul de neuroștiințe și de psiho-neuro-imunologie din cadrul UCLA, și echipa sa au utilizat datele provenite de la peste 2.000 de femei. Ei au stabilit că femeile aflate la menopauză, prezentând anumite simptome de insomnie (somn non-restaurativ, trezirea repetată noaptea, dificultăți în a adormi, trezitul prea devreme) sunt cu doi ani mai în vârstă din punct de vedere biologic față de vârsta lor cronologică, decât femeile care nu suferă de insomnie.

AGERPRES/




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img