* Bacaul pierde zilnic noua locuitori * natalitatea scade tot mai abrupt si a ajuns la cele mai scazute cote din ultimii 25 de ani
România se afla în cel de-al 26-lea an de declin demografic. Numai în primele cinci luni din acest an, populatia României a scazut cu 37.515 de locuitori, ceea ce corespunde unei scaderi medii a populatiei cu 247 de persoane pe zi, arata datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS). Bacaul nu face exceptie. Potrivit datelor Directiei de Statistica Bacau, populatia judetului pierde zilnic 9 persoane (date provizorii, valabile in primele luni ale acestui an), in timp ce nou nascutii sunt mai putini de la un an la altul. Potrivit datelor oficiale, sporul natural negativ este la cel mai ridicat nivel in ultimii 20 de ani.
Ne pierdem populatia pe zi ce trece. Nu doar pentru ca oamenii se gândesc de doua ori inainte de a mai face copii, ci si pentru ca statul nu a gândit o strategie pe termen lung pentru a creste natalitatea. A emis strategii anticoruptie, o strategie pe educatie – fara a se gândi daca va mai exista populatie scolara pe viitor, o strategie pe justitie si sistemul de penitenciare si in general, tot felul de strategii, adica documente concept, in care sunt prinse prea putine masuri concrete. Chiar daca in ultimii ani s-a umblat la indemnizatiile de crestere a copilului, n-a fost suficient pentru a opri caruselul nebun al sporului natural.
„Scaderea natalitatii este determinata de schimbarile majore survenite în statutul si pozitia economica si culturala a femeii, dupa cum spune si prof. Vasile Ghetau: cresterea masiva si constanta a nivelului de educatie, participare extensiva la activitati economice în afara gospodariei, ascensiune profesionala, independenta financiara. Dar, nu sunt singurii factori, ci si modelele culturale incompatibile cu un numar mare de copii, normele religioase mai putin importante. Rata scazuta a infertilitatii si migratia externa sunt alti factori”, apreciaza lect.univ.dr. Liliana Mâta, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau.
Datele statistice arata clar tendinta
In anul 1990, sporul natural era pozitiv: 5838 de persoane. Declinul incepe din 1991, iar din anul 2002 incepe sa fie negativ – deja un minus de 360 de persoane, in crestere, cu un vârf de 2441 de persoane anul trecut, in 2015. Din 2002 incoace singurul an in care in Bacau a existat un spor pozitiv este 2006, când s-au nascut mai multi bacauani decât au decedat. Ceea ce este interesant este ca totusi scaderea populatiei a fost mai accelerata la tara, decât in mediul urban.
Din 2004 pâna in 2010, sporul negativ a fost dat de mediul rural, nu de cel urban, acolo unde totusi s-au inregistrat date pozitive. Din 2011 si pâna in prezent, si la tara si la oras se nasc mai putini decât mor. „Populatia in mediul rural este imbatrânita, iar tineretul pleaca in strainatate. Chiar daca isi inregistreaza copiii cu domiciliul in Bacau, poate traiesc in alte tari. In plus, vârsta pentru casatorie a crescut si in loc de doi-trei copii, familiile decid sa se opreasca la unul singur.” Eugenia Harja, director la Directia de Statistica Bacau.
Posibile solutii
Ce este de facut? Bineinteles, specialistii vorbesc despre elaborarea unor strategii, poate chiar de la nivel local, pâna la cel national. Dar, alte solutii la indemâna sunt „protectia sanatatii reproducerii, cu alte cuvinte, ar putea fi infiintate clinici de ingrijire a preconceptiei pentru a-i educa pe tineri. O alta solutie este oferirea de facilitati pentru copii, incurajarea tinerilor sa achizitioneze locuinte la preturi accesibile, si incurajarea femeilor oferindu-le posturi de cariera flexibile sau part-time”, sustine lect.univ.dr. Liliana Mâta.
„Trebuie sprijinita generatia tânara – sa aiba acces la spatiu locativ, sa obtina mai usor credite, sa li se ofere locuri de munca. Daca în urmatorii ani nu vom ajunge la trei copii de cuplu vom asista la depopularea României. Si toti se uita apatici si nu înteleg ca prin migratie, nu este exclus ca în zeci de ani sa nu mai fim majoritari“, a declarat profesorul Marin Burlea, presedintele Societatii Române de Pediatrie.
Am identificat solutiile. Acum, cine le ia?
„Lipsa de educatie duce la inregistrarea unor sarcini nedorite la vârste de 14 pâna la 17 ani, care cel mai adesea se incheie cu un avort. In trecut, eram si noi solicitati sa tinem ore de educatie sexuala in scoli, dar acum nu se mai procedeaza asa. In ce priveste cazurile de infertilitate, acestea sunt relativ putine, nu ne putem referi la acestea. Si bineinteles, vorbim si de conditiile socio-economice, daca nu ai conditii materiale te intrebi cum vei creste un copil?”
dr. Vladimir Corneliac, medic primar obstetrica-ginecologie la Maternitatea Bacau
„In primele cinci luni ale acestui an sporul este de -1347 persoane. Sunt date provizorii, pentru ca buletinele ajung mai târziu, deci tot timpul se modifica. Scaderea ar fi de noua persoane zilnic, daca facem acest calcul. Anul trecut scaderea era de sapte persoane pe zi, acum deja am ajuns la noua.”
Eugenia Harja, directorul Directiei de Statistica Bacau
Fapt: Acum avem un salariat la un pensionar, în viitor vom avea doi pensionari la un salariat.
La 1 ianuarie 2015, regiunea de dezvoltare Nord-Est (cu judetele: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) detinea cel mai mare numar de locuitori, cu o pondere de 16,5% în populatia rezidenta a tarii. La polul opus se situa regiunea de dezvoltare Vest (formata din judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) cu o pondere de doar 9,1% în populatia rezidenta a tarii.