27 noiembrie 2024

Primaria Bacau cauta chiriasi pentru fostele puncte termice

Inestetice si nefolositoare la acest moment, fostele puncte termice sunt o pata urâta in cartierele in care se afla. Municipalitatea nu are o strategie pe termen lung pentru ele, dar, pe termen scurt, cauta sa le ofere in chirie celor interesati.

Pe lânga retelele de transport si distributie, cazane si alte echipamente, sistemul de termoficare bacauan mai cuprinde si punctele termice. Cum populatia beneficiara a sistemului de incalzire centralizat a scazut de la an la an, iar societatea si-a modernizat instalatiile, nu a mai avut nevoie de intreg spatiul din aceste puncte termice.



Acestea au fost recompartimentate, iar incaperile goale au fost scoase la licitatie de administratia locala. Fostul CET si-a renovat partea, insa chiriasii si primaria, acolo unde nu s-a reusit concesionarea spatiilor, nu s-au ingrijit de aspectul acestora. Cladirile au ajuns unele in paragina, altele distruse de huligani. Municipalitatea nu are nici o intentie sa le darâme. „Avem in patrimoniu 53 de puncte termice, care sunt in continuare administrate de Thermoenergy. La acest moment, 39 dintre ele sunt inchiriate, cu diferite obiecte de activitate. Din punctul meu de vedere, fiind vorba de cladiri nu trebuie darâmate, dar vom incerca sa le dam in chirie pe cele 14 care au mai ramas”, a declarat viceprimarul Dragos Stefan.

De altfel, acesta sustine ca va incerca chiar mutarea chiriasilor care au luat spatii in incinta unor gradinite sau crese, in fostele puncte termice. Astfel, unitatile de invatamânt ar urma sa-si recupereze salile si acolo ar putea fi aduse o grupa sau doua de prescolari in plus. „Practic, aceste spatii vor aduce bani la buget si chiar imi propun sa depunem efort pentru a le da in chirie”, a mai spus viceprimarul.

In fostele puncte termice functioneaza acum sali de sport, sedii de asociatii, de firme, depozite de alimente sau asociatii de proprietari. Fiecare punct termic are peste 100 metri patrati si se inchiriaza de la primarie in baza HCL 312/2011. Acestea au fost reabilitate de municipalitate din 2006 incoace.

Invocând necesitatea de a fi in forma pentru activitatile complexe presupuse de munca de politist, agentii locali vor avea propriul spatiu in care sa faca sport. Acestia au primit de la Consiliul Local un punct termic, 153, pe Banca Nationala, in suprafata de 195 mp, unde sa-si amenajeze o sala de sport. Contractul de administrare este valabil pentru 10 ani, fara plata vreunei chirii. „Toate cheltuielile ocazionate de functionarea spatiului vor fi suportate din bugetul propriu”, a declarat Relu Mardare, seful Politiei Locale Bacau.

Tot intr-un fost punct termic, pe strada Milcov 9E, municipalitatea se straduieste sa amenajeze centrul de cazare temporara a persoanelor fara adapost. A atras fonduri europene, dar proiectul de 1,7 milioane de lei, din care 300.000 de lei contributia municipiului, s-a poticnit, din cauza rezilierii contractului cu primul constructor. Cladirea, generoasa ca si spatiu, va fi recompartimentata complet, urmând sa aiba si un etaj cu sase dormitoare. „Am scos la licitatie a cincea oara contractul pentru expertiza tehnica a cladirii. Abia apoi vom cauta un nou constructor”, a declarat Daniela Pozinarea, directorul Directiei de Asistenta Sociala Bacau.

Punctele termice se inchiriaza in urma unei licitatii cu pret de pornire de 1 leu/metru patrat/luna, dupa achitarea unei garantii si taxe de participare. In prealabil, decizia de a scoate la licitatie un fost punct termic trebuie sa treaca prin Consiliul Local.

In paleta larga de chiriasi ai spatiilor Primariei Bacau, se regasesc si asociatiile de proprietari. Majoritatea celor care au ajuns sa functioneze in cladirile punctelor termice modernizate au fost evacuate din spatiile cu destinatie de locuit. Este si cazul Asociatiei de proprietari nr. 27 din Bacau, care, ani la rând, a avut sediul in unul din blocurile de nefamilisti de pe strada Stadionului. In urma cu câtiva ani, Primaria Bacau i-a pus in vedere faptul ca trebuie sa evacueze garsoniera care tinea loc de sediu, iar cea mai buna alternativa a fost mutarea asociatiei in cladirea punctului termic nr. 7, de pe strada Alecu Russo. “Vechea conducere a preluat spatiul si l-a amenajat cu forte proprii. Banii investiti in acest spatiu au fost scazuti mai apoi din chirie. Ocupam aproximativ 12 metri patrati, in care este amenajata si o toaleta. Platim lunar o chirie de 50 de lei, bani care se regasesc in cheltuielile de sediu. Tot noi platim si utilitatile existente”, declara Tatiana Sociu, administrator la Asociatia de proprietari nr. 27.

Coborând pe strada Miron Costin, observam ca in cladirea in care este amenajat PT 174, functioneaza un Centru de relatii Clienti al Thermoenergy Group SA Bacau si chiar o brutarie. Ocolind zona, pe Aleea Ghioceilor, PT 5 este vecin cu Asociatia Judeteana de Fotbal Bacau, iar PT 2 imparte aceeasi cladire cu sediul Clubului Pensionarilor 60A. Continuam monitorizarea in zona de sud a orasului, spre URA, iar la PT 20 descoperim un sediul de Asociatiei de proprietari nr. 89.

“Noi functionam in acest spatiu din anul 2008. Ne-am gospodarit singuri in 30 de metri patrati, am amenajat o toaleta si arhiva asociatiei. Faptul ca am compartimentat spatiul inca de la inceputuri, ne-a ajutat foarte mult. Platim chiria anticipat in fiecare an, iar suma se ridica la aproximativ 500 de lei”, declara Viorica Gavrilut, administrator la Asociatia de proprietari nr. 89.
(Ramona Ionescu)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014