15 ianuarie 2025

Sfârsit. Si un nou inceput pentru absolventii de liceu

Ministerul Educatiei a afisat ieri primele rezultate la examenul de Bacalaureat, sesiunea de vara. Desi ora anuntata era 16.00, aplicatia unde au fost facute publice notele a fost accesibila inca de la ora 12.30. Multi candidati au aflat direct de pe internet rezultatele.

Dupa primele calcule, in judetul Bacau, media de promovare a examenului de Bacalaureat 2016, pe total serii (având in vedere faptul ca s-au prezentat si absolventi din anii anteriori) este de aproape 80 la suta, iar promovabilitatea seriei curente, de 85 la suta, dupa cum ne-a informat Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.



Rezultate bune, chiar foarte bune, desi anul acesta nu s-a inregistat nici o medie de promovare de 10 (zece). Primii doi absolventi in topul rezultatelor pe judet sunt Stefan Razvan Minghires (Limba româna – 10, Matematica – 10 si Biologie – 9.90, rezultat final 9.96), absolvent al Colegiului National „Dimitrie Cantemir” Onesti, specializarea Stiinte ale Naturii, si Oana Gabriela Stegaru (Limba româna 10, Matematica – 10 si Informatica – 9.90, rezultat final 9.96), absolventa a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” Bacau, specializarea Matematica – Informatica.

Urmeaza doua medii finale de 9.95, alte doua de 9.93, doua de 9.91 si sase de 9.90. Cei doi absolventi sunt in primii 100 la nivel de tara, pe o statistica a Ministerului Educatiei in care apar si 57 de medii generale de 10 (zece).

„Urmare a rezultatelor din acest an, ne situam pe LOCUL II pe tara, dupa judetul Cluj. O premiera pentru noi. Anul trecut am fost pe locul III. ”
prof. Doina Marinov, inspector scolar Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

193 de absolventi „picati”

Au fost declarati promovati 2.868 de candidati, adica cei care au reusit sa obtina o medie generala de cel putin 6 (sase). La limita, adica cu 5.88, au fost respinsi sase candidati, alti opt cu 5.96 si inca opt cu 5.95. Ultimul candidat care nu a fost promovat are fix media 5 (cinci). Sunt in total 193 de absolventi care nu au reusit sa treaca de acest examen, dar care pot depune contestatii. Rezultatele finale vor fi afisate sâmbata, 16 iulie.

La „Alecsandri”, promovare 100 %

Pentru al doilea an consecutiv, Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau a inregistrat performanta, unica in judet, de a avea o promovabilitate de 100 la suta. Aici au fost 291 de candidati in examenul de bacalaureat 2016, prima medie a fost de 9.90, iar ultima 6.18. Colegiul nu a inregistat nicio absenta si niciun eliminat. Urmeaza Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, cu 201 candidati inscrisi, un respins (candidat din promotia anterioara), si un neprezentat, cu prima medie 9.96 si ultima de promovare 6.53.

Pe locul trei este Colegiul National Catolic „Sf.Iosif”, cu 94 de candidati inscrisi, prima medie 9.85, ultima medie de promovare 6.01, dar si cu patru respinsi (unul din promotia curenta si ceilalti trei, din promotiile anterioare).

Daca ar fi sa intocmim un top, pe locul IV s-ar situa Colegiul National „Ferdinand I”, cu 181 de candidati, prima medie 9.85, ultima de promovare 6.06, doi neprezentati si opt respinsi (toti din promotiile anterioare). Urmeaza Colegiul National de Arta „George Apostu”, cu 78 de candidati, 9.56 prima medie, 6.08, ultima medie de promovare si opt respinsi.

In Onesti, pe primul loc „Cantemir”

Si in Onesti, rezultatele absolventilor de liceu sunt foarte bune. Pe primul loc se situeaza Colegiul National „Dimitrie Cantemir”, cu 187 de candidati, prima medie 9.96, iar ultima de promovare 6.30, si patru candidati respinsi. Urmeaza cel de-al doilea liceu de top, Colegiul National „Grigore Moisil”, cu 171 de candidati, prima medie 9.95 si ultima de promovare 6.30, cu sase respinsi.

Au fost inscrisi in acest examen 3.702 absolventi. La probele orale au fost 3.275 de candidati la proba de competenta la limba româna, 2 – la proba de limba maghiara, 3.094 la proba de competente pe limbi moderne si 2.917, la proba de competente digitale. La probele scrise, s-au inscris 3.416 candidati la Limba si literatura româna, 2 – la proba scrisa pe limba maghiara, 3.468 la proba a doua (obligatorie) din care 2.189 pe Matematica si 1.279 pe Istorie, iar la ultima proba scrisa (la alegere) au fost inscrisi 3.510 de elevi. Diferentele apar tocmai pentru ca au participat in acest an si absolventi din seriile anterioare.

Oana Stegaru

„Am aflat de la prietenii mei de note. Abia apoi am deschis si eu aplicatia de pe Ministerul Educatiei. Sunt foarte fericita. Desi ma asteptam sa iau 10 si la Informatica. Chiar am fost sigura pe mine. Aveam emotii la Româna, pentru ca acolo poate interveni si un anumit subiectivism in corectare, la Matematica am fost foarte sigura pe mine, iar la Informatica, la fel. Chiar o sa vad ce s-a intâmplat. Cred ca o sa depun si contestatie. Vreau sa urmez Facultatea de Cibernetica. Acolo admiterea este pe baza de dosar si foarte importanta este nota de la Bacalaureat. Oricum anul trecut nota de admitere a fost in jur de 9.70, iar eu cu 9.96 as sta foarte bine. Nu stiu, mai vad eu. Acum ma bucur pentru rezultate. Astept sa ma vad cu prietenii si cu colegii sa ne bucuram impreuna.”
Oana Gabriela Stegaru, cu prima nota la Bacalaureat pe municipiul Bacau

Stefan Razvan Minghires

„Sunt coplesit, bucuros. Am fost sigur pe mine, mai ales la Matematica si Biologie. La Româna am avut un semn de intrebare, pentru ca m-am gândit la asezarea in pagina a lucrarii. Dar a trecut si este foarte bine. Am facut si contestatie, pentru acel 9.90 de la Biologie, nu pentru ca m-ar ajuta pe viitor, ci asa, pentru mine, sa nu regret mai târziu. Stiu ce am scris acolo si chiar vreau sa-mi demonstrez ca am dreptate. Acum ma concentrez pe admiterea la facultate. De mic mi-am dorit sa devin doctor, asa ca aleg Medicina, la Bucuresti. Notele de la examenul de bacalaureat nu conteaza la aceasta admitere. Am emotii de pe acum, pentru ca va fi concurenta mare. Dar am incredere in mine si in ceea ce stiu.”
Razvan Stefan Minghires, cu prima nota la Bacalaureat pe municipiul Onesti



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img