18 ianuarie 2025

Lectia franceza

Dupa ani de anchete, procurorii francezi au cerut trimiterea in judecata a fostului director executiv al France Telecom si a altor personaje – cheie din conducerea companiei, sub acuzatia ca ar fi determinat cel putin 19 angajati sa se sinucida intre anii 2008 si 2009.

Legislatia franceza prevede ca oricine hartuieste o alta persoana cu actiuni repetate care au ca efect degradarea conditiilor de munca este pasibil de un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro. Ce s-a intâmplat la France Telecom?



Dupa privatizarea din 2004, directorul executiv al companiei a anuntat intentia de a desfiinta 22.000 de locuri de munca si de a muta circa 14.000 de lucratori in scopul „eficientizarii” activitatii. Procurorii francezi, citati de BBC, sustin ca France Telecom a adoptat, in 2007 masuri care au generat un climat de teama in companie.

Nu este clar câte persoane s-au sinucis, se presupune ca ar fi vorba despre 60 de salariati in trei ani, in vreme ce sindicatele dau cifra de 35 intre 2008 si 2009. Oficialii companiei sustin ca ar fi vorba despre 19 decese, 12 tentative de sinucidere si alte opt cazuri de depresie sau de boli asociate. Le Parisien a publicat un document intern al companiei in care diectorul executiv este citat spunând ca va concedia cei 22.000 de angajati „in orice fel, ori pe usa, ori pe fereastra”.

Conform rechizitoriului, managerii companiei au fost instruiti sa faca presiuni asupra angajatilor pentru a-i determina sa plece si primeau bonusuri in functie de câti angajati reuseau sa determine sa demisioneze.

Printre metodele folosite se numara fortarea angajatelor cu copii sa lucreze inca doua ore pe zi, de acasa sau atribuirea de sarcini pentru care angajatii nu fusesera instruiti. Alti angajati au primit zeci de emailuri in care erau invitati sa-si caute alt loc de munca, altii au fost fortati sa-si schimbe meseria (un tehnician a fost trecut pe o functie de agent de vânzari, de exemplu) sau sa se mute in alt oras. In unele cazuri, angajatii erau umiliti de manageri in fata colegilor.

Un al doilea val de sinucideri a lovit compania in 2014, când deja isi schimbase numele in Orange. In primele trei luni ale anului cel putin 10 angajati ai companiei s-au sinucis din motive legate de locul de munca.

Sinuciderile legate de munca sunt un fenomen global, fie ca e vorba despre fabricile din China sau de moartea prin epuizare din Japonia, fenomen cunoscut sub numele de „Karoshi”. Ceea ce ne diferentiaza, de exemplu, de restul lumii este ca la noi nu se vorbeste despre asta.

In România, de exemplu, mai degraba este blamat angajatul care e concediat abuziv decât patronul care o face. Desi, dupa ultimele schimbari legislative, concedierea este mai simpla ca niciodata.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img