– pâna in luna august, cei care locuiesc in strainatate pot opta pentru votul prin corespondenta sau la o sectie speciala care se infiinteaza la cererea alegatorilor – pentru prima data, acest tip de vot se va exercita la scrutinul din toamna, pentru Parlamentul României.
Alesii au dorit, prin promulgarea acestei legi, sa elimine situatii precum cele de la prezidentiale, când românii din strainatate n-au avut suficient timp sa voteze la sectii.
Asadar, incepând cu parlamentarele din aceasta toamna, românii pot vota prin corespondenta, adica din confortul casei, fara a mai fi nevoie de un drum la ambasada. Dar, aceasta procedura presupune inscrierea in Registrul Electoral. Practic, bacauanii cu drept de vot trebuie sa se inscrie in Registrul Electoral. Cum se face acest lucru?
Primul pas este descarcarea formularului cererii de inscriere in Registrul Electoral de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro. Forumularul trebuie completat cu datele personale, corect, semnat si datat, la care trebuie atasata o copie a pasaportului, cu mentionarea statului de domiciliu. Cei care au resedinta in strainatate, trebuie sa ataseze si o copie a actului de identitate românesc si a documentului care dovedeste dreptul de sedere. Lista documentelor pentru fiecare stat se regaseste pe acelasi stat. Toate documentele trebuie trimise prin posta sau depuse la ambasada sau oficiu consular. La cinci zile de la expirarea termenului de depunere a cererilor de inscriere, se poate verifica online daca solicitarea a fost validata.
Buletinul de vot vine prin Posta Româna
Alegatorii care vor vota de la distanta, vor primi plicul cu buletinul de vot cu 30 de zile inainte de data alegerilor, cu instructiunile necesare privind exercitarea votului. Alegatorul care a confirmat primirea documentelor votarii prin corespondenta nu mai poate vota la o sectie. Daca documentele nu au ajuns cu cel târziu 20 de zile inainte de data votarii, acest lucru trebuie comunicat Autoritatii Electorale Permanente. In aceasta situatie, votarea se va putea face la o sectie.
Sectii speciale, infiintate la cerere
In zonele in care exista mai multi români care nu acces facil la o sectie de vot, pot solicita, in baza aceleiasi legi, infiintarea unei sectii speciale. Astfel de sectii se pot infiinta numai daca in Registrul Electoral s-au inscris cel putin 100 de alegatori cu domiciliul sau resedinta in localitatea sau grupul de localitati respectiv si daca exista acordul autoritatilor din tara respectiva. Daca se infiinteaza, la aceasta sectie pot vota doar alegatorii inscrisi si arondati.
Din pacate, Ministerul Afacerilor Externe a popularizat putin acest drept al cetatenilor de peste hotare. Doar asa se poate explica ca pâna acum s-au inscris in Registrul Electoral doar 1300 de români din strainatate: 1000 au optat pentru vot prin corespondenta si peste 300 au cerut infiintarea unei sectii speciale.
Noua lege a alegerilor parlamentare prevede revenirea la scrutinul pe liste de partid, folosit pentru ultima data la alegerile legislative din 2004. Practic, la alegerile parlamentare din toamna, românii nu vor mai vota uninominal, ca pâna acum, ci vor avea în fata o lista propusa de fiecare partid sau alianta în parte. Noua legislatie electorala va duce si la scaderea numarului de parlamentari. În noul Legislativ vor fi 466 de senatori si deputati fata de 588 câti au fost alesi în 2012.