* lui i se reproseaza abateri de la disciplina religioasa si abateri administrative * in luna martie, el a oficiat o slujba de exorcizare in biserica Inspectoratului de Jandarmi, unde este incadrat cu grad de colonel
Preotul Iulian Ichim, de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi din Bacau, a fost suspendat de Arhiepiscopia Romanului, pentru ca, in luna martie, acesta a facut o slujba de exorcizare a unei femei, in biserica din incinta unitatii militare.
Dupa acea slujba, preotului Ichim i-a fost ridicat dreptul de a sluji si ar urma sa fie judecat de instantele bisericesti, iar biserica de la jandarmi a fost inchisa. Preotul Ichim acuza insa ca tot ce i se intâmpla este un abuz si o incercare de indepartare a sa din parohia jandarmilor, in favoarea altor preoti care si-ar dori acel post.
Pe pagina sa de Facebook, preotul Ichim isi arata atitudinea ostila fata de IPS Ioachim, pe care il considera artizanul problemelor sale.
“Am fost la patriarhul Daniel. A spus ca «vladica Ioachim a gresit de a inchis biserica. Acolo sunteti in misiune… Trebuie slujba mereu. Am sa-i spun sa dea drumul imediat! Eu am spus ca n-ai gresit, cu restul acuzatiilor nu are treaba!». Se vede ca nu face ascultate nici de patriarh si nici de Sinod!”, spune parintele Ichim.
Trimis la judecata Bisericii
Contactat de catre jurnalistii cotidianului Desteptarea, preotul Daniel Alexandru Zamfir, consilier eparhial si purtator de cuvânt pentru Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a facut urmatoarele precizari: „Din cauza unor abateri disciplinare si a unor nereguli administrative, parintele Gabriel – Iulian Ichim, preot militar la Capela „Sfânta Treime” din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau, a fost trimis in judecata Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
In acest timp, el este suspendat din functie conform art. 23 din cadrul Legii 195/2000 privind constituirea si organizarea clerului militar. Ca si in cazul instantelor civile, pâna la pronuntarea sentintei, preotul beneficiaza de anumite drepturi, ca urmare nu putem face publice elemente din acest dosar.
Spre deosebire de actul de justitie civila, in judecata bisericeasca se aplica principiul iconomiei, al milei si al iertarii, de care sper ca pr. Ichim sa beneficieze din plin. Din pacate, atitudinea ostila si declaratiile sale denigratoare din ultimele zile nu fac decât sa-i agraveze situatia”.
In ceea ce priveste intâlnirea pr. Ichim cu Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pr. Zamfir a subliniat faptul ca „pr. Ichim a participat, fara sa fie invitat, la intâlnirea PF parinte-patriarh Daniel cu preotii militari din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, parintele i-a inmânat inaltului ierarh un memoriu pe care PF Daniel l-a inaintat spre solutionare, asa cum e si normal, unitatii administrative bisericesti din care parintele face parte”.
Preot si colonel
Preotul militar Iulian Ichim este angajat al Jandarmeriei ca personal contractual, gradul functiei fiind de colonel. Administrativ el se subordoneaza unitatii de jandarmi, insa pe linie bisericeasca trebuie sa dea socoteala Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Pentru ca a fost trimis in judecata Consistoriului Eparhial, preotul a fost pus la dispozitie si nu poate tine slujbe in Paraclisul „Sf. Treime”, din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau.
Acest paraclis a fost construit din banii jandarmilor bacauani si a familiilor acestora si a fost sfintit in mai 2007. Intre timp a trecut in patrimoniul statului si se afla in administrarea Ministerului Afacerilor Interne. In ultimii ani, la slujbele care se tineau aici nu au participat doar jandarmii, cadrele in rezerva si familiile lor ci si cei care locuiesc in zona.
Ovidiu Pauliuc, Geta Panaite