27 noiembrie 2024

Zeci de boxe pline de mâl. Inundati din cauza lucrarilor la reteaua de termoficare

Bacauanii care locuiesc in blocul 60 de pe strada Calea Republicii sunt victime colaterale nu doar ale vremii capricioase, ci si a proastei gestiuni si a degringoladei in care se lucreaza in proiectul de schimbare a retelelor secundare de termoficare.

Municipalitatea a prelungit pâna la sfârsitul acest an implementarea proiectului de zeci de milioane de euro, cu beneficii pentru o parte dintre consumatorii CET-ului, dar cu mare disconfort si pentru cei racordati la retea, beneficiarii finali, si pentru cei care nu mai au nici o legatura cu furnizorul de termie.



La sfârsitul saptamânii trecute, când in Bacau s-au inregistrat cantitati importante de ploaie, peste 70 l pe metru patrat, cazuti pret de o ora, locatarii de pe strada sus-mentionata s-au trezit cu boxele inundate de apa de un metru.

Nu s-ar fi intâmplat asta, daca societatea Branpis, cea care face schimbarea retelelor, ar fi luat minime masuri de precautie.

„Apa a antrenat tot pamântul care era afara. Eu le-am pus in vedere sa aduci saci de nisip sa acopere gaura data la baza blocului, dar n-a venit nimeni nici macar a doua zi dupa incident. Toti am avut de suferit. Tot ce a fost in boxe a plutit. Apa a fost de un 90 centimetri inaltime. Scoatem si acum mâlul care a ramas in urma”, spune presedintele Asociatiei 22, Ion Obreja.

Oamenii au ramas cu nervii, munca si paguba. Aveau depozitate in boxe lucruri dintre cele mai diverse, de la aparatura electrica, piese de mobilier, conserve si tot felul de alte bunuri. Cu toate acestea, presedintele de asociatie a depus o adresa la sediul societatii, prin care cere ca un reprezentant sa vina la fata locului sa constate pagubele si sa ofere oamenilor despagubiri. „M-am luptat sa obtin numar de inregistrare, pentru ca nici hârtia nu au vrut sa o preia. Nu se poate asa ceva, sa nu fim ascultati defel”, mai spune Obreja.

„Sunt boxe care nu s-au deschis pentru ca tot ce era inauntru a blocat usa. Am schimbat o gramada de papuci ca sa scoatem mâlul”, a spus si Virginia Chitescu, una dintre locatare. „Noi am mai trait ploi dintr-astea, dar nu s-a inundat niciodata subsolul. Imaginati-va ca pe intreaga suprafata a blocurilor, 1400 metri patrati, apa a patruns pe unde a gasit loc. Nu se intâmpla daca gaurile erau acoperite”, mai spune seful asociatiei.

O zi se lucreaza, sapte nu

Cetatenii au nemultumiri si vizavi de modul si ritmul de lucru. Gropile sunt sapate de trei luni de zile. E drept ca nici ploile frecvente n-au fost de ajutor, cu toate acestea, oamenii au urmarit cu exactitate modul in care se lucreaza. „In primul rând, legea spune clar ca trebuia sa ne ceara acordul pentru a intra sa lucreze la subsol. Nu s-a intâmplat. Tevile pe care le-au pus acum nu sunt amplasate corect, practic, pe lânga ele nu se va putea trece, oamenii vor avea dificultati sa ajunga la boxa. Pamântul scos a fost rezemat de bloc. Uitati mucegaiul aparut. Disconfortul pentru oameni este extraordinar de mare”, mai declara Obreja, care sustine si ca muncitorii n-ar munci chiar opt ore cât este programul.

La fata locului l-am gasit si pe seful de echipa, ing. Sorin Ichim. Cum explica acesta inundatia? „Punctul acesta termic este facut in panta. Chiar daca ar fi fost saci cu nisip tot s-ar fi inundat, terenul fiind de asa natura. Nu s-a asteptat nimeni la situatia asta si ne pare rau mai ales ca nu trebuie nimeni sa sufere”, a spus acesta. Vizavi de modul in care s-a lucrat, acesta sustine ca i-ar trebui o saptamâna ca sa incheie santierul deschis, repet, acum trei luni de zile.

„De 8 ore am nevoie pentru a face probele de presiune, doua zile pentru intregirea retelelor si alte doua zile pentru a acoperi totul. Santierele sunt diferite. In acest caz, al blocului 60, sunt foarte multe subsoluri. Depind de starea vremii, sunt cabluri care nu sunt evidentiate pe harti, echipa este asa cum este, apar nenumarate probleme inerente”, a conchis inginerul.

subsoluri inundate

S-a sapat peste tot in zona. Ca sa schimbe retelele, s-au taiat strazi, alei, intrarile in bloc sunt niste pasarele subrede. Pe traseul de sapatura s-au aflat si numerosi arbori. In cazul de pe Calea Republicii, s-au taiat si radacinile unui nuc. Inca mai sta in picioare, dar chiar si daca se da pamântul inapoi, acele radacini nu se vor reface. Sub el, lucreaza muncitori. Cine ii protejeaza de posibile accidente?
In plus, Legea 348/2003 protejeaza nucii si specifica foarte clar in ce conditii se pot taia acestia: daca sunt uscati, sunt amplasati intr-un perimetru unde se vor construi obiective de interes local sau pun in pericol circulatia. Cererea de taiere trebuie depusa cu o luna inainte si in locul arborelui taiat trebuie plantati altii cinci, din material saditor autorizat.

Desi a gasit pe masa proiectul de schimbare a retelelor care nu mai poate da inapoi, primarul Cosmin Necula nu este un sustinator al acestuia

„Din evaluarile pe care le-am facut inca inainte de campanie, numarul de abonati nu justifica o asemenea investitie, acest proiect. Dar proiectul este inceput si trebuie terminat. Din acest proiect s-au tras bani, s-au facut licitatii, s-au facut lucrari. Am avut a fost sedinta de analiza, pentru evaluarea stadiului in care se afla proiectul.

Le-am spus clar celor responsabili, constructorilor ca nu ma intereseaza decât doua aspecte: legalitatea lucrarilor si finalizarea lor in termenul stabilit. Exista mult disconfort in oras, gropi, santuri, nefinalizate, neprotejate, neamenajate, riscante pentru cetateni. Situatia este crunta, nu putem sta intr-o mocirla in continuu. Miercuri, 6 iulie, vom avea o noua sedinta de progres, in care vreau sa vad cu hârtii justificative analiza swot a proiectului”, a declarat Cosmin Necula.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014