Resurectia ideii de regalitate n-a fost, in România, decât apanajul catorva nostalgici. Nici astazi monarhia nu este o idee populara, insa se observa ca membrii fostei Case Regale primesc o atentie tot mai mare din partea liderilor politici.
Exista tot felul de teorii cu privire la acest aspect, nu are rost sa le inventariez; cert este ca Statul român se declara, prin vocile politicienilor, gata sa sustina financiar Casa Regala, dupa ce, anterior, acesteea ii fusesera retrocedate mai multe proprietati.
O retrocedare mai mult decât discutabila, având in vedere ca regimul de proprietate in perioada antebelica a fost unul destul de interesant: regele folosea, dar proprietar era statul. Exista câteva stenograme interesante in acest sens, ale convorbirilor dintre reprezentantii PCR si Stalin.
Astfel, la 3 februarie 1948, Stalin primeste delegatia româna, in frunte cu Petru Groza, Ana Pauker si Gh. Gheorghiu Dej. Cum regele abia abdicase (la 30 decembrie 1947), Stalin intreaba daca regele a plecat definitiv sau se mai poate intoarce.
„P. Groza raspunde ca regele poate înca sa se întoarca în tara, însa doar ca un cetatean de rând. Stalin întreaba ce a facut regele cu domeniile sale, padurile din România, daca le-a vândut. Petru Groza raspunde ca partea principala a domeniilor regale a fost totdeauna proprietatea statului si ca numai venitul de pe urma acestora apartine regelui. Acum toate aceste domenii revin în proprietatea deplina a statului.
Regelui îi mai apartin suprafete însemnate de teren, dar având în vedere ca acesta nu se mai foloseste de vechile privilegii, pe baza legii reformei agrare proprietatea sa funciara va fi expropriata si-i vor mai fi lasate doar 50 hectare de pamânt. Stalin întreaba daca este adevarat ca guvernul român a cumparat de la rege domeniile acestuia cu 3 milioane de dolari sau acestea sunt doar zvonuri.
Petru Groza raspunde ca guvernul român a cumparat de la rege 360 de tone de vin cu 1 milion de franci elvetieni, în conditiile în care regelui i-a fost data doar jumatate din aceasta suma, iar a doua jumatate din aceasta suma o poate primi cu conditia ca se va purta bine.
Guvernul i-a dat regelui exact atât cât trebuia, pentru a nu spune ca guvernul l-a umilit, dar nu prea mult, pentru ca acesta sa nu se simta independent. Stalin face observatia ca românii au un rege foarte original. Sa dea Domnul tuturor un asemenea rege!
Petru Groza adauga ca, asa cum i-a spus în ajun lui Molotov, guvernul român a trebuit sa tina seama de faptul ca regele a fost decorat de Guvernul Sovietic cu ordinul „Pobeda”. I.V. Stalin spune ca toate acestea au fost facute bine si întreaba daca regele a luat cu sine ordinul. P. Groza raspunde ca regele a luat cu sine ordinul si adauga ca guvernul român a contat pe o asemenea apreciere a actiunilor sale, deplasându-se la Moscova”. Sursa
In final, o mica discutie. Petru Groza spune ca guvernul i-a promis regelui jumatate de milion de franci elvetieni „daca se va purta bine”. Informatia se leaga de anumite dezvaluiri atribuite generalui Stanculescu, care a sustinut ca, prin intermediul Securatatii, Ceausescu ii livra fostului rege câte 10.000 de dolari lunar pentru a nu ataca regimul comunist.