15 ianuarie 2025

Ce limba va invata Europa?

Odata cu iesirea declarata a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a aparut ideea ca engleza sa nu mai fie limba oficiala. Fiecare limba nationala a tarilor componente ale UE este o limba oficiala in cadrul Uniunii, insa, in mod normal, pentru a se simplifica procedurile, actele oficiale sunt publicate mai intâi in engleza si/sau franceza.

Desi engleza este utilizata frecvent in tarile nordince sau in Benelux, nici o alta tara din UE in afara de Anglia nu o are ca limba oficiala, asa ca nu ar mai exista nici un motiv sa mai fie utilizata la nivel oficial. Nici un motiv in afara de cel mai important: faptul ca aproape toata Europa o vorbeste.



Ca un bulgar si un român, de exemplu, se vor intelege in engleza. S-ar putea, ca din acest punct de vedere, sa asistam la o situatie similara celei care a urmat caderii Imperiului Roman de Apus: desi Roma nu mai exista, limba latina a continuat sa supravietuiasca gratie religiei.

Sitautia nu este, totusi, atât de simpla. Pentru ca germanii si francezii vor, acum, sa pedepseasca Anglia iar cel mai simplu ar fi sa interzica engleza din comunicatiile oficiale. Francezii, mai ales, au o adânca ura fata de engleza (ei au inclusiv o legislatie care interzice utilizarea cuvintelor straine, astfel incât, desi toata lumea spune ‘mouse”, ei spun ‘souris’).

La modul in care se prezinta situatia geopolitica a Europei, putem sa ne asteptam ca germana sa ne fie impusa ca limba de comunicare in UE. Ar fi mai simplu pentru noii stapâni ai Europei sa comunice cu supusii.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img