Le spunem “capriciile vremii”, dar au fost adevarate rabufniri de furie ale naturii. N-am scapat nici anul acesta de inundatii. A plouat enorm, au fost furtuni. Si in timp ce unii dintre noi vedem doar la televizor sau in ziare ca s-au produs nenorociri, semeni de-ai nostri au fost chiar in mijlocul vâltorilor, s-au luptat pentru vietile lor, iar acum se caina amarnic fiindca apele le-au luat toata agoniseala intr-o clipita. Ce au lasat in urma puhoiele? Cum isi duc traiul acei oameni si cum au grija autoritatile de ei? Incercam in aceste rânduri sa redam macar o parte din tot acest tablou sumbru.
“Mai exista Institutia Prefectului?”
Locuitorii din comuna Ardeoani au fost inundati in doua rânduri, la sfârsitul lunii mai, apoi, din nou, pe 2 iunie. Desi au trecut trei saptamâni, probleme nerezolvate mai sunt, dar acestea nu tin de atributiile autoritatilor locale.
“Noi am tinut situatia sub control, marturiseste Victor Diaconu, primarul comunei. Am scos apa din beciuri, din fântâni, am dezinfectat fântânile, am curatat santurile. Intrebarea mea e daca mai exista Institutia Prefectului in judetul Bacau? Am trimis adrese dupa al doilea val de inundatii, dar nu am primit niciun raspuns.”
Malurile pârâului Calmus si ale Tazlaului Sarat trebuie intarite cât mai urgent, arata edilul: “Pe Calmus avem o casa care e gata sa se darâme, iar Tazlul Sarat a facut dezastru, a rupt podurile, a distrus digurile, a transformat 20 de hectare de teren arabil in lunca.”
Calmus si Tazlaul Sarat sunt in administrarea Apelor Române, Primaria Ardeoani neavând dreptul sa intervina. “Dupa inundatii a venit o comisie mixta, s-a uitat, a facut un proces verbal si cu asta am ramas. Eu am trimis adrese, am trimis mail-uri Prefecturii, niciun raspuns. Tacere. Eu am lucrat, din 2004 incoace, si cu domnul Balan, si cu domnul Olaru, si cu domnul Pocovnicu, dar asa ceva nu mi s-a intâmplat. Intreb si eu, mai exista Prefectura?” (Silvia Patrascanu)
Bilant inca provizoriu al dezastrului
Marti, premierul a tinut si prima videoconferinta cu prefectii, pe tema inundatiilor, dupa saptamâni bune in care a fost dezastru in mai multe zone ale tarii. S-a dorit a fi o intâlnire de lucru, in care premierul a cerut o evaluare a pagubelor si care a fost cu usile inchise. Aceasta s-a soldat doar cu un comunicat remis presei.
„In judetul Bacau am finalizat evaluarile in 37 de localitati din 57 care au fost in situatii de urgenta. Vrem sa incheiem pâna la 30 iunie toate procesele verbale. Noi facem verificari estimative, pentru ca nu suntem specialisti. Rapoartele vor ajunge la Guvern, dar responsabilitatea, pentru ca s-a schimbat legea, apartine de acum oamenilor daca au asigurari si primarilor, in ceea ce priveste infrastructura”, a declarat Dumitru Nada, responsabil cu situatiile de urgenta.
Autoritatile nu vor acorda ajutoare de urgenta, pentru ca legea nu mai permite acest lucru, insa daca se vor debloca sume din fondul de solidaritate, pe baza de decontare, banii s-ar putea intoarce in conturile primariilor. In ceea ce priveste lucrarile facute cu fonduri europene pe infrastructura care acum au fost afectate, „in baza acestor rapoarte, ce s-a stricat se poate reface fara ca primariile sa fie pasibile de penalitati”, a mai spus Nada. (Andreea Gavrila)
La prima evaluare a Institutiei Prefectului, raportul arata ca au fost afectate 130 de persoane, o persoana a decedat, peste 80 au fost evacuate din locuinte, si peste 300 de locuinte si anexe gospodaresti au fost inundate.
Pe partea de infrastructura, au fost avariate 40 de poduri si podete, 10 km de diguri, 12 km de drumuri judetene aectati de aluviuni si alti 178 km de drumuri comunale sunt in aceeasi situatie.
Oamenii afectati de inundatii trebuie sa se adreseze asiguratorilor daca au incheiat o polita de asigurare impotriva dezastrelor, de altfel chestiune obligatorie de ani de zile. „Cred ca procentul de asigurati in mediul rural este de 10-15 la suta, ceea ce este foarte putin. Primariile ar trebui sa se ocupe de acest lucru, sa informeze oamenii”, spune Gheorghe Cârlan, directorul Asirom Bacau. In functie de pagube si tipul de polita, cei asigurati vor primi pâna la 10.000 sau 20.000 de euro. „Cei afectati trebuie sa contacteze firma la care stiu ca au asigurare. Un angajat va veni la evaluare, va deschide dosarul de dauna si apoi oamenii vor primi banii in cont. Apoi, se ocupa singuri de reparatii”, a mai spus Cârlan.
Sute de animale luate de ape
– peste 1.000 de pasari, precum si zeci de vaci, porci si familii de albine au fost luate de apele revarsate
Ploile abundente care au cazut in repetate rânduri asupra localitatilor din tot judetul au lasat urme adânci in gospodariile taranilor. Astfel, potrivit Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, evaluarea pagubelor si pierderilor produse de inundatii in judetul Bacau indica disparitia a mii de animale din zeci de localitati.
„Numai pentru perioada 02 – 03 iunie 2016, in 19 gospodarii ale populatiei din 8 localitati, au disparut 573 pasari de curte, 6 bovine, 16 porci, si au fost distrusi 190 stupi. Localitatile afectate in aceasta perioada au fost Ardeoani, Solont, Helegiu, Scorteni, Moinesti, Faraoani, Pârjol si Casin”, a declarat dr. Balta Florin Claudiu, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.
Din pacate, ploile au revenit la scurt timp dupa acest prim episod dramatic, lovind cu si mai mare duritate localitatile rurale din judet. Astfel, potrivit veterinarilor bacauani, alte 20 gospodarii din 4 localitati au fost maturate de ape. De aceasta data, au disparut 530 pasari de curte, 4 oi, 3 porci si au fost afectati 30 de stupi cu albine. Localitatile afectate au fost Bogdanesti, Slanic Moldova, Manastirea Casin si Casin. (Florentin Radu)
[/lock_content]