Chiar daca o sa se supere unii iar altii o sa faca un nou atac de panica, trebuie sa spunem un lucru: starea de lucruri din agricultura româneasca se aseamana foarte mult cu cea a Rusiei dinainte de 2014. O delasare aproape totala si importuri masive de alimente. Intrati intr-un supermarket si uitati-va la sectiunile de fructe si legume sau brânzeturi.
Cartofii, ceapa, ridichile, castravetii, tomatele, pepenii, ciresele, piersicile, chiar si merele sunt de import. Din Olanda, Grecia, Polonia, Italia sau din alte tari. Noi avem pamânt si clima potrivite pentru agricultura dar, in loc sa producem, preferam sa importam legume si fructe fara gust. Brânza de import, mai scumpa, se vinde cu succes la hipermarket, alaturi de laptele adus din Ungaria.
Ei, bine, aceasta situatie era si in Rusia, inainte ca SUA si UE sa impuna sanctiuni economice. Rusii preferau sa cumpere alimentele din import decât sa cultive pamânturile. Odata, insa, ce a inceput jocul sanctiunilor (pentru ca si Rusia a impus, la rândul sau, restrictii la importurile din tarile care au impus sanctiuni economice), economia locala a reactionat.
Conform unui articol publicat, de curând, de Bloomberg, economia Rusiei a cunoscut o evolutie spectaculoasa, pe baza cresterilor din agricultura, industria ingrasamintelor chimice si industria alimentara. „Succesul agricultorilor – amplificat de o rubla slaba si de sanctiunile economice – este unul dintre motivele pentru care contractia economica de anul trecut – de 3,7% – a fost redusa la mai putin de jumatate fata de 2009, când a inceput recesiunea” – scrie Bloomberg.
Acum, daca printr-un absurd, României i-ar fi impuse sanctiuni care sa-i interzica importul de alimente, am putea transforma agricultura de subzistenta care se face acum intr-una performanta? Mi-e teama ca fara o comasare voluntara a terenurilor, astfel incât sa se creeze conditiile practicarii unei agriculturi performante nu vom obtine rezultate.
Pentru ca in Rusia nu micii fermieri au crescut agricultura, ci marile companii. Ceea ce noi nu mai avem.