Oamenii care se ingrijesc de aspectul orasului, il matura de la primele ore ale diminetii, strâng dupa noi gunoaie, toaleteaza copaci, iar iarna fac deszapezire pe trotuare, ajung la locurile in care trebuie sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu ca in secolul trecut.
Directia de Servicii Publice le pune la dispozitie, in locul unui mijloc de transport decent, tractoare depasite, in care merg laolalta cu lopeti, maturi, sape si altele de care au nevoie. Asa sunt transportati prin tot orasul, fara ca nici o autoritate sub nasul careia se deruleaza toate acestea, sa ia vreo masura.
I-am surprins si noi in repetate rânduri si ne-am intrebat de ce se intâmpla acest lucru. Dupa care, am inceput sa-i intrebam si pe cei responsabili.
Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau sustine ca angajatii nu pot fi transportati in aceasta maniera. „Legislatia de protectia muncii nu are un capitol dedicat in acest sens, dar, Legea 319/2006, la articolul 6, precizeaza clar ca angajatorul are obligatia de a asigura sanatatea si securitatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca si trebuie sa asigure cadrul organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii in munca.”
Asadar, institutia trebuie sa le asigure oamenilor mijloace de transport in care sa nu fie pusi in pericol in momentul in care pleaca pe teren.
Gabriel Gritcu, directorul Directiei Servicii Publice, sustine ca problema transportului nu este de ieri, de azi. Cu toate acestea, „totul depinde de bani. Aceasta problema s-a mai discutat, am spus deja ca tractoarele sunt depasite. S-au facut propuneri de achizitie de autospeciale, care sa aiba in vedere si transportul muncitorilor, dar nu sunt fonduri.”
Ar mai exista varianta ca oamenii sa mearga pe jos. „Dar, daca o formatie are de cosit, de exemplu, pe Republicii, face doua ore pe jos pâna acolo, ajunge si se aseaza la pauza de masa. Mai exista Renault-urile mai mari, cu 7 locuri, dar nu este suficient. Daca se considera ca este o problema, de a doua zi oamenii nu mai au transport si ne vom descurca cum se poate”, a mai spus Gritcu.
Metoda de a duce oamenii la munca contravine si legislatiei rutiere. „Transportul in remorci nu este posibil. Inainte, in anumite mijloace de transport erau banci asigurate, dar acum nu mai este cazul. Daca vom constata astfel de nereguli, le vom sanctiona”, a declarat seful Serviciului Rutier Bacau, cms. sef Lucian Brebu.
Ramâne de vazut care dintre autoritatile mentionate se va sesiza prima si va reusi sa impuna conditii decente pentru acesti lucratori ai primariei.
In contractul de munca standard, la obligatiile angajatorului se stipuleaza clar ca trebuie „sa asigure permanent conditiile termice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca.”