O echipa a Colegiului National „Gh.Vranceanu” a participat, in aceasta luna (in perioada 8-14 mai 2016), la o noua intalnire internationala in cadrul proiectului ErasmusA „Launching our CO3 European Satelitte”, desfasurata in orasul italian Giulianova. Proiectul de parteneriat strategic intre scoli are colaboratori, pe langa colegiul din Bacau, cate o scoala din Italia (gazda acestei intalniri), Spania (coordonator), Slovenia si Finlanda si isi propune schimbarea mentalitatii de la „ce pot eu obtine din aceasta activitate?” la „ce pot eu face pentru cei din jurul meu cu aceasta activitate?”. Proiectul se desfasoara prin actiuni in cadrul a 5 ateliere, care au fost reprezentate de cate un elev la intalnirea din Italia. Iata o marturie a unui participant la aceasta activitate:
„Proiectul Erasmus A O noua experienta. Erasmus este o oportunitate catre noutati cunoastere fiind unul dintre putinele proiecte scolare care au ca rol integrarea elevilor in activitati internationale ce le dezvolta capacitatea de comunicare intr-o limba universala. Asta am facut si noi cand am fost recent in Giulianova, Italia, intr-o deplasare cu acest proiect, eu – Otilia Pletea, Ioana Cojocaru, Alexandra Curbat, Abitei Tudor, Radu Bostan, toti elevi ai colegiului «Gheorghe Vranceanu» in clasa a IX-a, alaturi de 2 insotitori, domnul profesor Cristian Merticaru si domnul director Gabriel Andrei. A fost o experienta unica ce ne-a pus la incercare abilitatile de a vorbi in public pentru a sustine o prezentare a proiectului realizat de fiecare in parte, alaturi de echipa sa, in decursul primelor zile, dar si capacitatile de jurizare obiectiva in cadrul concursului de logo-uri desfasurat in ultima zi. Am avut ocazia sa cunoastem nu numai capitala Italiei in excursia de o zi organizata de ei, ci sa ne cunoastem si intre noi si sa aflam noi idei dezvoltate pe scurt si in timpul prezentarilor, dar cu o privire din interior in timpul discutiilor purtate intre noi, bineinteles in engleza.
Chiar si locuitul la familiile gazda a fost ceva de neuitat, e experienta placuta si interesanta in acelasi timp, incomparabila cu perspectiva de turist pe care ne-ar fi oferit-o o acomodare hoteliera si nu de localnic. Per total, ErasmusA ne-a oferit o provocare pe care consider ca am dus-o la capat cu bine, ca si participanti ai proiectului, dar si ca reprezentanti ai scolii si ai tarii.” Urmeaza o intalnire in Romania, care va avea loc in octombrie, gazduita de Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”.
Prof. coordonator,
Cristina Andrei