13 ianuarie 2025

Dezastru in urma inundatiilor, in localitatile de pe valea Casinului

Dezlantuirea apelor inregistrata odata cu ruperea de nori de pe valea Casinului, a lasat in urma nu numai importante pagube materiale, dar si multa durere. La Manastirea Casin familia Mitroiu a ramas pe drumuri cu trei copii (doua fete si un baiat), toata agoniseala de o viata fiindu-i luata de viitura care i-a acoperit casa.

Suvoaiele de apa au mâlit toate cele  necesare existentei vietii pentru aceasta familie, pe care consatenii o ajuta acum cu ceea ce pot. Astfel, o familie generoasa le-a dat o camera celor ramasi fara locuinta, unde sa locuiasca provizoriu. Cetatenii din comuna Manastirea Casin au facut un apel la solidaritate, familia Mitroiu având nevoie de  alimente, imbracaminte, paturi. Ei cer si sprijinul autoritatilor locale, care trebuie ca sa ia atitudine si in acest caz.



Mentionam ca inundatiile din comuna Manastirea Casin au  afectat mai multe poduri, numeroase drumuri comunale au avut de suferit, iar multi dintre localnici se confrunta si cu lipsa apei potabile, fiind colmatate un mare numar de fântâni.

Mai mult, prin distrugerea de catre apele Casinului a unui pod, satul Halos a ramas complet izolat, locuitorii de aici neputând a  se aproviziona cu pâine si cele necesare vietii. Pagube  insemnate au fost si in comuna Casin, unde a fost rupt un pod in satul Curita, loc  de unde a pornit viitura in aceasta zona. Localnicilor le-au fost luate  animalele si pasarile din curti si le-au fost inundate locuintele. Primarul comunei Casin, Daniel Soroiu a mentionat ca “se face o evaluare a pagubelor pricinuite  de aceste inundatii si se vor repara toate drumurile  care au avut de suferit in urma inundatiilor, unele din ele fiind intr-o stare foarte critica”. (Ion Moraru)

Mobilizare pe drumurile nationale

Echipele de la Sectia Drumuri Nationale Bacau au intervenit in numeroase zone unde scurgerile de aluviuni si material lemnos de pe versanti, provocate de ploile torentiale, amenintai sa blocheze drumurile. Astfel de situatii au existat mai ales in zona montana, pe DN 11 la Oituz sau Hirja, pe DN 12A la Slanic Moldova, sau la Cleja si Orbeni. „Ploile au fost foarte abundente si au adus de pe versanti aluviuni si alte materiale care au dus la colmatarea santurilor si blocarea podetelor. La Hirja, o portiune in lungime de 200 de metri de pe DN 11 este inundata si se circula anevoios, pe un singur fir, alternativ, sub supravegherea agentilor de trafic. Peste tot am intervenit operativ, cu echipe de oameni, cu buldoexcavatoare, utilaje cu lama, astfel ca se poate circula in conditii bune”, a spus Iulian Vasiliu, seful Sectiei Drumuri Nationale Bacau. (O.P.)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img