– manastirea „Buna Vestire”, vatra a credintei ortodoxe pe meleagurile bacauane
Pe drumul Vasluiului, cum treci prin comuna Odobesti, se distinge pe dealul care strajuieste satul Tisa-Silvestri un impunator asezamânt monahal. Este manastirea „Buna Vestire”, o continuare a traditiei monastice pe aceste locuri. Prima atestare documentara vorbeste depre un schit de calugari care vietuiau in acest colt de Rai inca din secolul al XVIII-lea.
Cursul schimbator al timpului a facut ca istoria acestei obsti monahale sa cunoasca atât suisuri, cât si coborâsuri. Se pare ca, in ultimii 20 de ani, Dumnezeu si-a intors fata catre aceste locuri, astfel ca, din anii ’90, s-a purces la reorganizarea vietii monahale prin grija spirituala si gospodareasca a arhim. Emilian Panait, staretul manastirii Runc.
In zilele noastre, sub obladuirea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, obstea de maici coordonata canonic de catre stavrofora Teoctista Ungureanu si ieromonah-duhovnic Pimen Costea a schimbat fata acestor locuri punând bazele unei adevarate „gradini a Maicii Domnului”. Pe lânga munca de ctitorire a noului asezamânt monahal, aici s-au pus bazele unor ateliere de croitorie, pictura si tapiserie prin care cele 21 de vietuitoare produc adevarate „nestemate” necesare vietii bisericesti.
La acestea se adauga o livada de pomi fructiferi bine ingrijita, a carei roade sunt consumate de obstea de maici si de vizitatorii care trec pragul manastirii. Legumicultura este o alta indeletnicire a maicutelor, aceasta fiind practicata in aer liber si in solarul realizat prin forte proprii. Maicile de la Tisa-Silvestri sunt specializate si in apicultura, manastirea beneficiind de o stupina formata din 50 de bio-stupi realizata cu sprijinul prof. Ioan Ursu din Bacau.
Multi pelerini din Bacau si imprejurimi li se adauga in rugaciune, binecunoscute fiind serile de vineri in care se savârseste Taina Sfântului Maslu, momente in care biserica manastirii se dovedeste a fi neincapatoare. Truda maicutelor depaseste limitele asezamântului, acestea alegând sa se implice in mod direct in viata comunitatii prin sprijinirea familiilor nevoiase din zona, instituirea de burse de merit si sociale pentru copiii satului si nu numai.
„Imbracând haina calugariei, monahul nu alege sa se izoleze de lume, ci lupta sa devina o «lumina» a credintei pentru cei din jur. Asa cum ingerul este lumina calugarului, asa si calugarul trebuie sa fie lumina pentru mireni” a marturisit cotidianului „Desteptarea” maica Teoctista, stareta manastirii „Buna Vestire” de la Tisa-Silvestri.