Presa internationala consacra spatii generoase suspendarii presedintelui brazilian, iar media occidentala nu-si ascunde simpatia fata de ceea ce numeste „revolutia impotriva coruptiei”. Doar „Der Spiegel” face nota discordanta si numeste evenimentele din Brazile o „lovitura de stat la rece”. Pe scurt, Dilma Roussef a fost suspendata pentru sase luni pentru ca in timpul mandatului sau a izbucnit un scandal de coruptie.
Mari demonstratii au fost organizate de partidele de dreapta care, cu concursul sistemului de justitie si a puternicului trust de presa GloboTV, au creat o imensa presiune sociala cerând suspendarea presedintelui. Ceea ce s-a si intâmplat in 12 mai, locul Dilmei fiind luat de Michel Temer. Ceea ce este ironic, deoarece, in vreme ce Dilma Roussef nu a fost acuzata nicodata de coruptie pentru ca nu s-a gasit nici o proba, Michel Temer, in schimb este.
Practic, „revolutia impotriva coruptiei” a schimbat un sef de stat „curat” cu vicepresedintele corupt. Dar nu este vorba despre atât. Dilma Roussef este reprezentanta Partidului Muncitorilor, primul partid de stânga ajuns la guvernare in Brazilia dupa ce tara a revenit la democratie si care a reusit sa produca importante schimbari sociale pentru milioane de brazilieni. Revenirea neoliberalilor, care au orchestrat „revolutia” pune sub semnul intrebarii tot ceea ce s-a facut pâna acum.
Desigur, mai sunt multe de spus, in special despre faptul ca procurorii brazilieni incearca – fara succes pâna acum – sa adune probe pentru a-l acuza de coruptie pe liderul Partidului Muncitorilor, Luiz Inacio Lula da Silva, fost presedinte al tarii. Unul dintre cei implicati in ancheta, judecatorul Sergio Moro, chiar a dat publicitatii interceptarea convorbirilor telefonice dintre Lula si Dilma Roussef, fiind suspendat pentru asta de catre Tribunalul Suprem Federal.
In afara de faptul ca lupta anticoruptie in Brazilia seamana extrem de mult cu ceea ce se intâmpla in România, mai trebuie precizat un fapt extrem de important: Brazilia face parte din BRICS, alianta celor cinci tari in curs de dezvoltare – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care au creat anul trecut o noua banca mondiala ca alternativa la FMI.
Motiv pentru care evenimentele din Brazilia au determinat unii analisti sa considere ca SUA au revenit in forta pe continentul sud-american.