In cantonamentul din Turcia, jucatorii FCM Bacau se trezesc la 7.30, fac cate doua antrenamente si numara timpul ramas pana la intoarcerea acasa.
E bine in Antalya? Depinde. Ca turist, cu siguranta ca da. Chiar si in extra-sezon. Soare, plaja, viata de noapte. Intr-un cuvant, distractie. Ca jucator de fotbal, lucrurile stau altfel. Soarele reprezinta doar un element de decor in timpul sedintelor de pregatire. Plaja? O plimbare de zece-cincisprezece minute pe malul marii, intre doua antrenamente. Cat despre viata de noapte, aceasta suna mai degraba ca o promisiune. Pentru finalul campionatului, bineinteles. In stagiul de pregatire de la Konakli, FCM Bacau se „distreaza” altfel. Nu sunteti curiosi sa aflati care este programul obisnuit al unei zile petrecute de „galben-albastri” pe malurile Mediteranei?
ORA 7.30. Se da desteptarea, pentru ca un sfert de ceas mai tarziu sa se coboare la masa de dimineata. Micul dejun este frugal. Chiar daca oferta bufetului este in ton cu cele cinci stele ale hotelului Doganay. Vreo opt feluri de branza. Cu verdeturi aromatice, cu stafide sau paprika. Nu lipseste cascavalul. Nici iaurturile. Si nici cerealele: pe alese. Oua fierte, ochiuri, omleta. Sortimentul de gemuri te duce cu gandul la creioanele colorate ale copilariei, in timp ce fructele stau ca in vitrina aprozarului. Nu mai exista spatiu tipografic ? In regula. Totusi, n-am valora doua parale daca n-am mai aminti macar produsele de patiserie: placinta cu carne, cu spanac, cu rosii si cu branza. Plus covrigii cu susan: deliciosi. Sa bem un pahar de suc, o cafea si sa ne fie de bine!
ORA 9.00. Se pleaca spre terenul de antrenament, situat la 15 minute distanta de mers cu autocarul. La 9.30 incepe prima sedinta de pregatire a zilei. Aproape totul se face cu mingea, in afara a cateva ture de teren si putin stretching, pentru incalzire. Exercitii de indemanare, jonglerii, pase in doi. Urmeaza clasicul „cinci contra doi”, suveici si suturi la poarta. Se insista pe finalizare o cer cele doar 13 goluri marcate in turul sezonului. Finalul antrenamentului e consacrat miutei. Pe jumatate de teren, dintr-o atingere de balon, doua sau mai multe, dupa cum comanda antrenorul Costel Orac. Registrul numarului de lovituri se schimba din mers. Daca nu esti atent si depasesti numarul de atingeri, te alegi cu o lovitura penalizare, asa cum tocmai a patit Vali Geaman.
ORA 11.00. Punct final. Toata lumea la autocar. Nu lipsesc glumele. Caterinca, in limbajul fotbalistilor. Invinsii de la miuta sunt luati la baza de adversari: „Sa faceti poze cu noi, ca sa va dati si voi mari ca ati jucat cu campionii”. Ajunsi la hotel, e cazul si locul unui dus. La 12.00 e programat pranzul. Mai copios decat micul dejun. Ciorbele si sosurile sunt la mare cautare. Nu insa si de jucatori. Acestia se multumesc cu salate, varza de Bruxelles, fructe de mare (fara exagerari, baieti!), cartofi taranesti si peste la cuptor. Desertul constituie o problema: de alegere. Baclava, sarai-gli, prajitura cu crema de vanilie sau de ciocolata? Sa luam mai bine niste felii de mere coapte presarate cu scortisoara si asortate cu stafide. Urmeaza o scurta plimbare pe malul marii. Mai mult pentru digestie decat pentru peisaj deoarece zecile de turisti care fac plaja si baie in plin februarie mai mult te amarasc decat sa te binedispuna. Hai la somn, ca peste o ora si ceva se trece din nou la treaba!
ORA 14.30. Autocar. Alte 15 minute de mers in masina care prefateaza al doilea antrenament al zilei. De data aceasta, unul mult mai tare. Si mai lung: aproape doua ore de centrari, suturi, combinatii in viteza sau jocuri de doi contra doi. Finalul e rezervat miutei, orgoliilor si glumelor. Din nou autocar, din nou un sfert de ora de mers, de data aceasta cu marea in dreapta si cu soarele coborand incet ca un disc mare si rosu. La hotel urmeaza programul de refacere. Piscina, baie turceasca, masaj. Jucatorii sunt storsi. Si cu pofta de mancare.
ORA 18.30. Desi cina e fixata la ora 19.00, fotbalistii Bacaului sunt prezenti in restaurant cu jumatate de ora mai devreme. Bataia cea mare e pe crochetele de cascaval, dar si pe pestele prajit. Ca sa nu mai spunem de desert. „Baieti, daca vreti sa beti o bere, nu e nicio problema. Dar sa fie numai una si sa ma anuntati”, spune antrenorul FCM Bacau. Se bea si cate o bere, dar sunt preferate de obicei sucurile si apa plata. Finalul serii e de voie buna. Discutii, rummy, internet, eventual o scurta plimbare pe faleza. Stingerea? „Nu vin sa va controlez prin camere, dar e de preferat sa va odihniti bine, nu sa pierdeti noaptea”, avertizeaza Orac. Sfatul antrenorului e luat in serios.
ORA 22.30. Jucatorii Bacaului sunt deja in scutece. Se adoarme usor. De cele mai multe ori, cu televizorul deschis. Maine dimineata, la ora 7.30 se vor auzi cateva batai in usa. E semnul ca pana la intoarcerea acasa n-au mai ramas decat patru zile.Scris de Dan Sion
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.