Când am scris, saptamâna trecuta articolul despre cartea universitarului belgian care facea o paralela intre colapsul Republicii Romane si declinul Uniunii Europene, am revazut câteva dintre detaliile care au dus la proclamarea Imperiului. Cum am spus si atunci, declinul Republicii a inceput cu 100 de ani inainte ca Octavian sa se proclame Imparat.
Printre factorii mentionati de istorici ca ar fi contribuit la caderea Republicii se numara si faptul ca politicenii ajunsesera sa-si elimine fizic competitorii, uciderea opozantilor fiind o solutie la ordinea zilei. Violenta devenise o obisnuinta iar apelul la crima era justificat prin necesitatea pastrarii Republicii sau prin nevoia de reforme.
Nu putem sa nu observam o asemanare cu situatia din zilele noastre când, e drept, politicienii nu sunt omorâti, ci doar bagati la inchisoare. Desigur, in numele luptei anticoruptie, desi metodele folosite sunt discutabile. Nu vreau sa mai intru in detalii, se cunosc destule cazuri in care, de exemplu, la ultimul termen s-a schimbat incadrarea juridica, ca sa nu mai vorbim de inflatia de denunturi de care beneficiaza organele competente.
Eliminarea adversarilor politici prin alte metode decât cele electorale se alatura, insa, altor factori care, in antichitate au determinat prabusirea Republicii: declinul valorilor traditionale, populismul sau migratia. Toti acesti factori,precum si altii de genul propagandei – agresiunea Rusiei, valul de refugiati musulmani, incapacitatea institutiilor statului de a face fata unor provocari – contribuie la cresterea violentei sociale.
O violenta, deocamdata potentiala, dar care se poate transforma oricând intr-un reala. Razboiul subteran pentru acapararea centrelor de Putere care se desfasoara azi in România prin intermediul institutiilor publice si ale organelor statului poate degenera oricând si duce tara pe drumul unei dictaturi.