În Joia Mare, la Piatra-Neamţ (unde şi-a petrecut o bună parte din cei 96 de ani câţi i-a dat Dumnezeu), a fost înmormântat cel mai cunoscut şi priceput orelist din Moldova ultimilor şaptezeci de ani – C. Andone (n. 14/27 sept. 1919, satul Bălaia, com. Filipeni, judeţul Bacău – d. 26 apr. 2016, Piatra-Neamţ).
La Biserica Precista Veche, din cartierul cu acelaşi nume, în faţa a 30-35 de personae (media de vârstă, firesc: 70 de ani), au rostit ultime cuvinte preotul Dan Cojan, duhovnicul răposatului, dr. Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Neamţ, şi prof. univ. dr. Gogu Gheorghiţă, din partea Academiei Oamenilor de Știinţă din România – filiala Neamţ.
„Îngăduiţi-mi, îndoliată adunare – am intervenit în final –, să transmit familiei şi dv. două mesaje de condoleanţe din judeţul Bacău: cel dintâi este din partea primarului comunei Filipeni, Vasile Banu, iar al doilea vine de la şcolile absolvite în Bacău: Gimnazială Al. I. Cuza (ciclul primar) şi Colegiul Ferdinand I”. La catafalc am remarcat coroanele depuse de Secţia ORL a Spitalului Judeţean Neamţ, de F.C. „Ceahlăul” (echipă pe care a sprijinit-o decenii la rând), de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filiala Neamţ, de Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ (C. Andone este Cetăţean de onoare al municipiului) etc.
Duminică, în prima zi de Paşte, am ţinut să localizez mormântul pentru a-i ajuta pe unii dintre cei 150 de mii de foşti pacienţi ai renumitului otorinolaringolog să-i aprindă o lumină sau să-i depună o floare: Cimitirul „Eternitatea” (Borzogheanu), din Valea Viei, aleea din prelungirea bisericii, spre mormântul scriitorului Calistrat Hogaş, la stânga, foarte aproape de locul de veci al cărturarului G. T. Kirileanu.
Despre personalitatea covârşitoare şi opera ştiinţifică a doctorului în medicină Costache Andone, merită să vă informaţi de pe internet. Ca unul care i-a cunoscut calităţile de cozeur (am circa zece ore de dialog audio/video), nu pot decât să promit că-i voi face publice amintirile, judecăţile şi poveţele mai mult decât trebuincioase.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.